U trendu

Zmijama je jedno čulo posebno istančano: Ove mirise obavezno uklonite iz dvorišta

Zmije su vođene svojim čulom mirisa, a u potrazi za hranom ili partnerom mogu se naći i u vašem dvorištu. Uklonite mirise koji ih privlače pa ćete umanjiti šansu da se susretnete s njima.

Vomeronazalni organ

Svako živo stvorenje na ovoj našoj planeti je u potrazi za hranom, pa tako i zmije. Ovi gmizavci pre svega „namirišu“ svoju okolinu, ali ne koriste nos, kao što to radimo mi, ljudi. Zmije miris percipiraju hemorecepcijom, odnosno koristeći posebni organ – Jakobsonov ili vomeronazalni organ.

Naime, kada zmija isplazi jezik, skuplja čestice iz vazduha na temelju kojih pronalazi hemijske tragove i mirise u svojoj okolini. I tako, ako se u vašem dvorištu nalaze mirisi, za koje ona proceni da su poslastice, navratiće i kod vas.

Na vama je da im pošaljete poruku kako u vašem okruženju nema ništa od onoga što je njima zanimljivo, a to možete učiniti tako da se pobrinete ukloniti mirise koji ih najviše privlače, prenosi Avaz.

Pripazite na ostatke hrane koji privlače glodare

Zmije neće na vaše ostatke hrane, ali ćete njima privući glodare koji će kod vas u dvorištu ili vrtu obaviti celi proces probavljanja hrane, pa će odložiti višak – odnosno izmet. Njega će lako namirisati i odlučiće da baš kod vas potraže omiljeni im plen.

Vole ptičija jaja

Miris ptica, njihov izmet ili gnezda mogu potencijalno privući zmije. Ako želite da učinite uslugu pticama i u dvorištu im ostaviti bazenčiće s vodom, imajte u glavi da je vaše dvorište postalo zanimljivo zmijama.

Privlače ih žabe i ribe

Zmije koje žive u vodi ili poluvodene zmije obožavaju miris vodozemaca poput žaba ili riba.

Jedna zmija privuče drugu

Zmije mogu osetiti feromone koje ispuštaju druge zmije. Osim hranjenja, potreba za parenje takođe ulazi u one urođene instinkte pa će, naročito kad im je sezona odlaganja jaja, zmije prilaziti mestima gde osećaju prisustvo drugih zmija.

Da biste se osigurali, u vrt posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, a to su zmijska biljka, neven, božikovina i hrizanteme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar