Znate li kako da izaberete najslađu lubenicu? Uz ovih 5 saveta nema šanse da pogrešite

Pored toga što odlično hidrira organizam, lubenica je odlična i za izbacivanje viška tečnosti.

Ali, prava je mudrost odabrati zrelu, slatku sočnu lubenicu. Da biste kupili bostan koji vas ukusom neće razočarati, pridržavajte se sledećih saveta.

1. Obratite pažnju na pruge

Kad birate lubenicu, posebno obratite pažnju na pruge. Ako su jako izražene, to je znak da je lubenica zrela. Pruge bi trebalo da budu tamno-zelene i svetlo-žute boje.

2. Kucnite je

Najpopularniji način proveravanja da li je lubenica zrela jeste da je kucnete prstima. Međutim, mnogi ne znaju koji zvuk bi trebalo čuti kao signal da li lubenica ispunjava najvažniji kriterijum.

Ako zvuči kao da je šuplja, to je znak da ima više vode i da je zrela. Ako čujete tup zvuk, vratite lubenicu – još nije sazrela, a samim tim nije ni slatka.

3. Birajte najtežu

Kad birate lubenicu, ne ustručavajte se da nekoliko njih podignete i ocenite težinu. Birajte onu koja je najteža, jer ona ima najviše vode i slađa je od ostalih.

4. Oblik je takođe važan

Lubenice okruglog oblika su slađe od onih ovalnog oblika, a i sočnije su.

5. Peteljka otkriva zrelost

S obzirom na to da sezona lubenica sada nije u punom jeku, i peteljka može da pokaže da li je komad koji ste odabrali zreo ili nije.

Ako je peteljka suva to je znak da je lubenica zrela, ali ako je peteljka suva i zelena to je znak da je lubenica ubrana prerano i da će vas razočarati ukusom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.