U trendu

Znate li kako se orhideje pravilno neguju da često i raskošno cvetaju?

Orhideje su najpopularnije tropsko cveće. Očaravaju svojom elegancijom, prelepim cvetovima, čvrstim lišćem i vazdušastim korenjem. Ako im posvetite potrebnu pažnju i naučite da ih pravilno negujete, orhideje će vaš dom učiniti posebnim mestom za život. Možda će vas iznenaditi, ali ove lepotice iz tropske prašume ne traže previše. Bitno je stvoriti im uslove kakvi vladaju u njihovom prirodnom staništu.

To ne znači da morate u svoj dom primiti predimenzionirane bube i ostale štetočine zbog kojih bi ubuduće morali da spavate u dvorištu, niti znači da morate stvoriti toliko vlage da vam uz orhideje po kući rastu i gljivice, već će biti dovoljno da svoju lepoticu redovno prskate vodom, ne držite je na direktnom suncu i pazite da joj ne trune korenje.

Takođe, s vremena na vreme ćete joj priuštiti dodatne hranjive materije, malo vitamina za lepotu i ono najvažnije, odnosićete se prema njoj s puno ljubavi. Ne stidite se da joj uputite joj koju lepu reč. Odavno je poznato da nas biljke osećaju i čuju. Želite li da vam se pokaže u svoj svojoj raskoši i vi se njoj pokažite u svojoj. Budite blagi prema cveću.

U nastavku donosimo nekoliko saveta o tome kako negovati orhideje.

Svetlo

Orhideju pozicionirajte na svetlo mesto u stanu, ali nikako ne na direktno sunce. Kupatilski prozor ili prozor spavaće sobe okrenut na istok ili zapad savršeno je mesto za vašu orhideju. Za razliku od mnogih drugih biljaka, orhideja noću proizvodi kiseonik pa je možete staviti u spavaću sobu.

Voda

Orhideju zalivajte jednom nedeljno tako što ćete u posudu uliti otprilike prst do dva vode, ostaviti jedno sat vremena da se biljka napije, a onda ostatak izliti. Morate biti oprezni jer orhidejino korenje lako istrune ako je izloženo preteranoj vlazi.

Cvetovi i korenje

Redovno uklanjajte cvetove koji su precvetali. Tako biljci štedite energiju, odnosno pomažete joj da je usmeri na delove koji su vitalni. Isto radite i sa vazdušnim korenjem koje se osušilo.

Redovno je prihranjujte

Svake dve nedelje svojoj orhideji dodajte hranjive materije. Đubrivo možete ih kupiti u skoro svim prodavnicama, a najčešće dolaze u obliku štapića koje se zabadaju u zemlju, odnosno supstrat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar