U trendu

Znate li koje je najprljavije mesto u vašem WC-u? Iznenadiće se

Redovno čistimo pločice, fuge, lavabo i WC šolju, trudimo se da sa njih uklonimo svu prljavštinu koja se nakuplja, ali u tom celom procesu možda na jedan predmet u kupatilu zaboravimo, a upravo se na njemu nalaze milioni bakterija i važi za najprljaviji u našem toaletu.

Prostirka u WC-u s jedne strane može ulepšati neatraktivan prostor, a s druge strane ima vrlo korisnu funkciju. Naime, ako zimi u kasnim noćnim satima odete do toaleta, onaj mekani i nežni tepih koji stoji ispred WC šolje najbolji je prijatelj zimogroznih stopala, piše 24sata.

Pruža im udobnost i toplinu, ali istraživanja su pokazala da bi zapravo mogao da bude dom za kolonije bakterija.

Efekt kijanja

U istraživanju koje je sproveo američki mikrobiolog Čarls Gerba naučnici su utvrdili da se prilikom puštanja vode u kupatilskoj šolji javlja takozvani ‘efekt kijanja’, prenosi Tips’n’Tricks.

Puštanjem vode u WC šolji se formira oblak sitnih kapljica. To je zapravo oblak nevidljivih bakterija koje žive unutar toaleta, a tamo su dospele iz izmeta i urina.

Taj se oblak potom diže iz WC šolje i spušta se na područje oko nje, dakle na pod. Bakterije se raspršuju na područja koja okružuju WC šolju, uključujući prostirku ili tepih na kojem stojite bosi.

Baciti je ili ne?

Naučnici kažu da ipak nema potrebe bacati prostirku jer uprkos činjenici da ona skuplja mnogo bakterija, neće uzrokovati zarazu.

Naime, reč je o bakterijama koje odatle neće lako pronaći put do ruku, a onda posledično ni usta ili probavnog trakta gde bi mogle da stvore probleme, za razliku od bakterija koje se nalaze na kvakama ili peškirima.

Stoga je rizik da se razbolite od prostirke pored WC-a vrlo mali. Naravno, osim ako ne dremate na njoj.

Ipak, bilo bi dobro prostirku redovno prati kako bi se još dodatno smanjio rizik od eventualne zaraze.

Stručnjaci kažu da je dovoljno takve tepihe i prostirke prati jedanput nedeljno, a drugo rešenje je zatvaranje poklopca WC šolje pre ispiranja.

To će zadržati oblak bakterija unutar šolje i sprečiti ih da pronađu put do meke i udobne kupatilske prostirke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar