Znate li koliko dugo piletina može da stoji u zamrzivaču? Evo šta kažu stručnjaci

Možda se čini da neka hrana može u zamrzivaču trajati večno, naravno sve ima svoj rok trajanja i, premda definitivno može da produži vek mnogih namirnica, sa zamrzavanjem treba biti pažljiv.

Koliko je dugo dobra zamrznuta piletina?

Prema stranici američkog Ministarstva zdravstva FoodSafety.gov komade piletine (tj. batke, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet meseci, dok celo pile može tamo stajati i do godine dana.

„Ipak, obično za nekih dva meseca vidimo promene u teksturi i ukusu piletine“, kaže glavni kuvar Agnes Restaurant & Cheesery Tomas Tilaka Kalb.

Ipak, ako imate visokotehnološki profesionalni zamrzivač i možete da podesite temperaturu da radi na 0 °F ili – 17 °C, prema američkom Ministarstvu za zdravstvo, hranu možete držati u njemu neodređeno vreme, piše Večernji list.

„Tehnički gledano, sirova piletina – ako je pravilno umotana i pravilno skladištena – čuva se skoro neograničeno dugo“, kaže kuvar Kalb. „Ali nikada ništa ne želite da zamrzavate na duže od dva meseca. Nakon toga, primetićete veliku degradaciju ukusa i teksture.“

S njim se slaže i prehrambeni naučnik i autor knjige „150 odgovora na pitanja o hrani“, dr. Brajan Quoc Le.

„Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo pre zamrzavanja, neograničeno je dugo bezbedna za jelo nakon smrzavanja“, rekao je dr. Quoc Le.

Ipak, on takođe napominje da će smrznuto živinsko meso u zamrzivaču na vrhuncu svoje svežine biti tokom prva dva do tri meseca.

Kako zamrzavati piletinu i održavati je svežom?

„Zamrzavajte samo sveže meso, zamrzavanjem se nikada neće sprečiti rast štetnih bakterija“, savetuje kuvar Kalb. „Pazite da piletinu čvrsto zamotate i stavite u hermetički zatvorenu posudu ili kesu.“

„Kada zamrzavam piletinu, prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih sprečila opekotine u zamrzivaču“, objašnjava Megi Turanski, programerka recepata i voditeljka No Frills Kitchen. „Onda meso volim da stavim u kesu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i proverim da li uklonjen sav vazduh pre nego označim i datiram“, objasnila je.

Kako možete znati da li je smrznuta piletina još dobra?

„Kao i kod svake provere mesa, morate se osloniti na svoja čula“, kaže kuvar Kalb. „Dobro pregledajte proizvod i uverite se da nije promenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite da pipate kako biste bili sigurni da nijedna ivica nije čvrsta ili osušena zbog spaljenosti u zamrzivaču“.

„Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, verovatno je bezbedna za jelo“, dodaje Džesika Randava, glavna kuvarica i vlasnica The Forked Spoon. „Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše ‘sumnjivo’, najbolje da je bacite“, objasnila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.