U trendu

Znate li šta će se desiti ako stavite malo aluminijumske folije iza rutera: Nećete verovati kako će to uticati na wi-fi signal

U ovom dobu i vremenu gotovo najgora stvar koja vam se može dogoditi je spor internet. Ali, šta ako postoji odobreni tehnički savet koji obećava da će stati na kraj vašim problemima s Wi-Fi mrežom, a rešenje je stvar koju najverovatnije već imate u – kuhinji? Ispostavilo se da vaš Wi-Fi signal možete pojačati – aluminijskom folijom.

Wi-Fi signali dolaze od antene na vašem ruteru, koja stvara vezu s vašim pametnim telefonom, kompjuterom i drugom elektronikom povezanom s internetom. Kako bi dosegli sve uređaje u vašem domu, ti signali se ponašaju poput radio ili svetlosnih talasa, šireći se kako bi pokrili svaki raspoloživi prostor.

Nažalost, to može da učini signale manje efikasnim, da oslabi vezu i bude jedan od razloga zašto je vaš internet spor. Ne samo da šalje Wi-Fi signale u delove vašeg doma gde vam nisu potrebni, antena rutera takođe može dovesti do mrtvih zona u određenim područjima gde signali ne mogu doseći ili su blokirani velikim preprekama poput zidova ili podova, prenosi Readers Digest.

Postavljanjem zakrivljenog lista aluminijske folije oko rutera možete preciznije da oblikujete protok Wi-Fi signala. Sjajna strana aluminijske folije će reflektovati zrake koji dolaze iz antene i usmeriti ih na određeno mesto.

Sve što zatim treba da učinite je da prilagodite smer iskrivljene folije kako biste usmerili signal prema delovima svog doma gde vam je potrebna bolja internet veza (poput dnevne sobe, spavaće ili radne sobe) ili ga usmerite dalje od mesta gde bio bi izgubljen, poput prozora.

Možda mislite da ovaj trik zvuči predobro da bi bio istinit, ali za njega garantuju istraživači s Dartmouth Collegea. Kad su to sami isprobali, otkrili su da korišćenje reflektujuće, zakrivljene površine poput limenke pića ili komada aluminijske folije može da ojača Wi-Fi signale u nekim prostorima, a oslabi u drugim, maksimizirajući ukupnu delotvornost pokrivenosti.

U svom radu, istraživači su izvestili da je njihov 3D isprintan ruter prekriven aluminijskom folijom, koji su dizajnirali da odgovara specifičnim Wi-Fi potrebama u prostoriji, takođe mogao da pojača bežične signale do 55,1% na određenim mestima i da ih može smanjiti do 63,3% na mestima gde Wi-Fi nije potreban.

Proverite sami – u 4 laka koraka.

Prvi korak: Spremite materijal

Pronađite smotuljak aluminijske folije i izrežite list na otprilike prst dužine i visine vašeg rutera. Ako vaš ruter ima fizičku antenu koja se proteže uvis, proverite da folija doseže nekoliko centimetara iznad nje. To neće biti važno za rutere koji imaju unutrašnju antenu.

Drugi korak: Savijte foliju

Savijte foliju kako biste stvorili oblik slova “C”, sa sjajnom stranom folije okrenutom na unutra. Za rutere sa spoljašnjim antenama, možda ćete morati da presavijete gornji deo tako da pokriva i antenu.

Treći korak: Postavite foliju iza rutera

Postavite foliju iza rutera, sa zakrivljenim delom okrenutim prema ruteru i ciljanom području gde želite da pojačate signal. Možda ćete morati da savijete malo donji deo kako bi aluminijska folija mogla da stoji uspravno, prenosi N1info.hr.

Četvrti korak: Proverite brzinu interneta

Idite na ciljano područje, unesite “Google test brzine” u pretraživač i izaberite plavo dugme na kojem piše “pokreni test brzine”. Test će proceniti brzinu prenosa i preuzimanja vaše internet veze i isporučiti kratak izveštaj. I, je li veza brža?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.