U trendu

Znate li šta kupujete: Obavezno obratite pažnju na ovo u prodavnici i na pijaci

Ako se namirnice ne čuvaju ili ne pripremaju ispravno, i ako se s njima ispravno ne rukuje, može se dogoditi trovanje hranom.

Hrana se leti lako može pokvariti zbog povišenih temperatura, a to se čak može dogoditi i u prodavnici. Na policama supermarketa može se pronaći hrana kojoj je istekao rok trajanja, a da se ne bi neprijatno iznenadili kada se iz kupovine vratite kući ili, još gore, popijete ili pojedete pokvareni proizvod i time ozbiljno ugrozite zdravlje, donosimo neke savete kako da vam kupovanje namirnica prođe sto bezbednije i bezbolnije kada je zdravlje u pitanju, kada već oko skoka cena i inflacije ne možemo da utičemo.

–  prvo birajte namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osetljive namirnice (meso, mleko i mlečni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg frižidera
–  na pijacu idite ranije ujutro kako bi izbegli kupovanje namirnica koje stoje duže vreme na tezgi
–  kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od nedelju dana kako ne bi stajala predugo
–  proverite rok trajanja proizvoda
–  birajte posebne namirnice u odnosu na grupno zapakovane kako bi imali bolji uvid u stanje namirnice
–  pri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećena
–  mesne prerađevine stavite pored hladnih namirnica u vašoj košari
–  sveže meso stavite u zasebnu kesu
–  čim stignete kući osetljive namirnice odmah stavite u frižider, a zamrznute u zamrzivač kako bi bili sigurni da će ostati zamrznute.

Kako produžiti rok trajanja mleku

Mleko je namirnica koja se vrlo često koristi u domaćinstvima, ali nažalost se brzo pokvari. Neotvoreno, punomasno mleko može trajati pet do sedam dana, mleko sa smanjenim udelom masnoće i obrano mleko može trajati više od sedam dana, a mleko bez masnoće i bez laktoze, može trajati duže, sedam do deset dana nakon otisnutog datuma, ako se drži u frižideru.

Prvo što treba uraditi je kupiti mleko s najdužim rokom trajanja. Osim toga, stručnjaci predlažu da mleko u svoja kolica dodate poslednje jer ćete mu tako dati najbolje šanse da ostane na konstantnoj temperaturi. Takođe, kada mleko donesete kući, odmah ga stavite u frižider. Većina ljudi stavlja mleko u vrata frižidera, ali najbolje ga je držati na polici gde je hladnije i gde je temperatura stabilnija. Najčešće se mlečni proizvodi stavljaju u zadnji deo frižidera, jer svaki put kada su vrata otvorena, predmeti s prednje strane frižidera i u vratima, izloženi su toplijem vazduhu.

Kada koristite mleko, vratite ga odmah kada završite s njim u frižider jer je najbolje da ne stoji na pultu duže nego što je potrebno. Nakon otvaranja mleko može trajati nedelju ili dve bez zgrušavanja, ali neki predlažu da u kutiju dodate prstohvat soli, vratite poklopac i protresete kako bi se so ravnomerno rasporedila. Minerali soli usporavaju kiseljenje mleka jer izvlače molekule vode, što smanjuje aktivnost proizvoda vode i zauzvrat usporava rast većine bakterija. Kao rezultat toga, mleko će trajati i do nedelju dana duže.

Ako se brinete da nećete koristiti ili piti mleko, možete ga i zamrznuti,  a tako smrznuto može se čuvati do tri meseca. Tekstura i ukus mogu biti malo promenjeni, ali otopljeno mleko biće sigurno za piće i posebno prikladno za kuvanje ili pečenje. Samo proverite ima li posuda ili karton u kojem ga zamrzavate mesta na vrhu kako bi se omogućilo širenje dok se zamrzava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar