U trendu

Znate li šta vam se može dogoditi ako pojedete hranu na koju je sletela muva? Preti vam opaka bakterija

U životu ste se sigurno našli u situaciji kada vam je muva sletela na vaš ukusni ručak, doručak ili pak večeru. Sigurno ste se pitali: da li je moja hrana i dalje bezbedna za jelo?

Mali je rizik da ćete se razboleti, ali postoje i neke druge situacije koje nisu dobre za naše zdravlje. IFL Science piše da muve povraćaju kada slete na vašu hranu. Kako navodi isti izvor, one ispljunu nešto pljuvačke koja je bogata enzimima kako bi otopile hranu i usisale je u usta.

Opake bakterije

Jedno istraživanje je identifikovalo 130 patogena iz kućnih muha, koji uključuju gljivice, parazite, bakterije i viruse. Neki od njih su ozbiljne po život.

Takođe, 2022. godine je sprovedeno istraživanje koje je utvrdilo da su muve krcate nizom patogena koji se prenose hranom i koji utiču na ljudsko zdravlje, a među kojima su Salmonella, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis, prenosi Klik.hr.

Dakle, većina lekara neće previše brinuti ako vam jedna muva „proleti“ jelom, ali ako je više muva imalo pristup vašoj hrani neko vreme, trebalo bi da dobro razmislite da li je ta hrana za konzumaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar