U trendu

Znate li šta znače brojevi na radijatoru? Pravilnim korišćenjem možete dosta da uštedite

S obzirom na poskupljenje struje i grejanja, posebno je važno pravilno korišćenje grejanja, ali malo ljudi zna kako ispravno namestiti temperaturu na radijatorima, kao i šta znače oznake na termostatu, piše The Sun.

Na ventilu se nalaze brojke, uglavnom od nula do pet. Ali, znate li šta tačno svaki od tih brojeva na ventilu označava i kako uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno uštedeti?

Svaki broj označava određenu temperaturu: Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nikols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su “vrući” radijatori. Pa tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)

✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

Ne podešavajte ventil na ‘peticu’

“Glavna prednost ovoga jest da ćete dodatno uštedeti novac samo ako ih pravilno koristite”, objasnio je majstor i ljudima savetovao da tokom zimskih mjeseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.”Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagreva prostoriju u skladu s tim”, objasnio je on, a onima koji su izvan kuće ili odlaze na zimovanje, savetovao je da radijatore drže na najnižem broju, tačnije na “pahuljici” (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa.

Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati da pušta toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar