U trendu

Znate li zašto je dobro da stavite kašiku u posudu sa brašnom? Domaćice imaju odgovor

Brašno je jedna od namirnica koje domaćice masovno skladište i uvek nabavljaju veće količine.

Kada kupujete brašno, obično ga odložite u kuhinji i na njega zaboravite sve dok ne morate da ga koristite. Da li ste znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se može pokvariti, zbog čega vam mi u nastavku predočavamo nekoliko trikova kojima ćete brašnu produžiti vek i sprečiti nastanjivanje moljaca.

Kako biste spriječili najezdu moljaca, kad donesete brašno kući, najpre ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca.

1. Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno

Teško je odupreti se sniženjima i akcijama, ali pokušajte da kupite onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sledećih nekoliko nedelja. Brašno privlači vlagu, što znači da se može vrlo brzo pokvariti.

2. Ne držite brašno u papirnatim vrećicama

Najlakši način da održite svežinu brašna i zaštitite od insekata je da ga prebacite u plastične ili staklene posude sa hermetičkim zatvaračem. Skladištenje u papirnatim vrećicama može lako uzrokovati vlagu i tako pokvariti brašno.

3. Kašika u brašnu

Možda se sećate iz detinjstva kako je i vaša nana ili mama ostavljala kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kad se brašno čuvalo u špajzu. Inače, brašno je najbolje držati u staklenim posudama, a ako mu se doda metalna kašika pomoći će u čuvanju brašna od štetočina, kukaca i insekata.

Umesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju: od nje oblikujte kuglicu i ubacite u brašno.

4. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu

Ne ostavljajte posudu sa brašnom na svetlom mestu. Toplina i sunčeva svetlost mogu da uzrokuju kvarenje brašna. Umesto toga, pronađite mesto udaljeno od izvora toplote u stanu.

5. Zamrznite ga

Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko nedelja, napravite mesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga prethodno stavite u hermetički zatvorene posude. Ovakvo sačuvano brašno može da traje i do godinu dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.