U trendu

Zovu ga „Marijino zlato“ i njime su ukrašavani kipovi Majke Božije: Lekovit je i štiti druge biljke

Možda nekima deluje staromodno, međutim za njegovu popularnost koja traje već vekovima postoji mnogo opravdanih razloga. Za početak, cvet koji su rado sadile i naše bake skoro da je neuništiv.

Prvi hrišćani nazivali su neven “Marijino zlato” i ovom biljkom ukrašavali su kipove Majke Božije. Neven (latinski naziv: Calendula officinalis) je lepa, ukrasna, ali i veoma lekovita biljka, koja može da cveta gotovo cele godine. Zbog toga je dobila ime Calendula, što na latinskom jeziku znači – prvi dan u mesecu.

Neven je otporan na štetočine, dugo cveta, a može da podnese čak i lagani mraz. Ono što ovaj cvet, rasprostranjen po celom svetu, voli je puno sunca.

Ova biljka ima zeleno lišće, a cveta u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji. Može da naraste do jednog metra, a cvetovi, u zavisnosti od vrste, imaju promer do sedam centimetara.

Ljubitelji cveća kažu da neven spada među biljke koje je lako saditi i uzgajati, a njegovoj popularnosti sigurno doprinosi i činjenica da cveta celo leto. U zavisnosti od vrste neveni se sade od proleća, pa sve do sredine leta. U roku od nedelju dana biljka će nići, a u roku od osam nedelja i procvetati.

Kada je u pitanju zalivanje, pustite da se zemlja osuši između dva zalivanja, pa zatim biljku dobro zalijte. Na višim temperaturama nevenu treba više vode. Često ćete ga naći u vrtovima jer neven, između ostalog, štiti druge biljke. Ima specifičan miris, a poznat je i po svojim lekovitim svojstvima.

Infuzija od nevena

Njegova lekovita svojstva naširoko su poznata. Na primer, infuzija od nevena se koristi za ispiranje usta i grla kada se pojave prvi znaci prehlade. Upotreba infuzije od nevena će takođe pomoći kod bolesti želuca, creva, jetre, žučne kese. Ona ima blagotvoran učinak na kardiovaskularne bolesti, jer je poznat po tome da umereno snižava krvni pritisak.

Ulje od nevena

Neven je često u upotrebi kao kućna medicina i u obliku ulja. Da biste napravili ulje od nevena potrebna vam je staklena posuda koju ćete napuniti cvetovima ove biljke i ostaviti je na suncu. Nakon 4-5 dana na dnu posude pojaviće se nevenovo ulje svetlo narandžaste boje. Ono se vekovima koristi kao prirodni melem za ozdravljenje rana, kožnih bolesti i smrzotina.

Biljne kreme na bazi nevena upotrebljavaju se i u kozmetičkoj industriji, za lepotu. Lekoviti deo biljke su njeni narandžasti cvetovi. U njima se nalazi najveći broj korisnih aktivnih supstanci. Mnogo manje nalazi se u ostalim delovima ove biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar