31 dan borbe protiv raka dojke

U svetskim kalendarima mesec koji je za nama obeležen je ružičastom bojom. Čitav mesec oktobar posvećen je borbi protiv raka dojke kako bi se posebno na ovu vrstu raka skrenula pažnja u cilju blagovremenog otkrivanja i sakupljanja novca u fondovima namenjenim za istraživanje bolesti (pronalaženje leka).

Inicijatori ovakve akcije su sve velike organizacije za borbu protiv raka dojke. One se pored formiranja specijalnih fondova bave i poboljšavanjem informisanosti i pružanjem podrške obolelim i njihovim porodicama, jer ne samo što je ovo veoma opasna nego je i podmukla bolest – žene su u toku bolesti izložene velikom testu svog samopouzdanja i ženskog ponosa.

Nove činjenice u vezi sa rakom dojke:

Dojenje čuva od raka

Stručnjaci se slažu da je dojenje najbolji način ishrane za bebe, ali postoje i novi dokazi za to da je dojenje dobro i za majke jer umanjuje rizik od pojave raka dojke. Takođe je važno trajanje dojenja – rizik je manji što žena duže doji dete. Po jednoj studiji, žene u Kini, za koje je poznato da doje decu veoma dugo, imaju umanjen rizik od obolevanja čak za 63% u odnosu na žene koje nikada nisu dojile. Na Jejl (Yale) univerzitetu, u SAD-u, u junu 2001. godine izneti su dokazi da je prvorotkinjama koje su dojile decu duže od 13 meseci umanjen rizik od obolevanja u odnosu na žene koje nikada nisu dojile.

Većina abnormalnosti otkrivenih na dojkama su beningne

Smatra se da je oko 80% čvorića na dojci beningno, ali se ovaj procenat umanjuje kako žena stari. Najčešće je reč o cistama, a ponekad dolazi i do pojave kalcifikacije (so kalcijuma skuplja se u tkivima dojke). Ove promene nastaju usled ozleda i nagnječivanja, hormonalnih poremećaja ili infekcije. Žene treba da budu svesne znakova koji ukazuju na rak dojke:

  • Čvorići na grudima i u delu iznad i oko pazuha
  • Curenje iz bradavica, osip, promena pozicije ili inverzija (prevrtanje na unutra)
  • Boranje ili nabiranje kože
  • Nelagodnost ili bol u dojci koja se primetno razlikuje od druge
  • Svaka promena u obliku, izgledu, simetriji ili reakciji na dodir dojki

Samo mali procenat raka dojke je nasledan

To je negde između 5 i 10%. Istraživanja su identifikovala dva gena, BRCA1 i BRCA2, koji se, ako mutiraju, često povezuju sa povećavanjem rizika od obolevanja. Od faktora uvećanja rizika kao što su genetska naslednost, godine, kasna menopauza, zatim posebni rizici koji se odnose na žene bez dece ili na žene koje su dobile dete u poznijim godinama, smatra se da mutirani BRCA gen doprinosi povećavanju rizika za 5%. Za preostalih 5% se zna da su povezani sa genetikom, ali ne i na koji način.

Žene većinu malignosti uoče same

Često im i sami partneri pomognu u otkrivanju raka. Dobre pozicije za istraživanje promena na grudima su ležanje, stajanje pred ogledalom (za uočavanje vizuelnih promena), i za vreme tuširanja. Pokušajte da se naviknete da se gledate u ogledalo, dodirujete svoje grudi i same sebi pomognete. Na kraju krajeva, vi najbolje znate svoje telo i svaka promena trebalo bi da bude upadljiva i očigledna – ujedno, to je i znak da što pre posetite lekara. Nažalost, ne možete se osećati potpuno zdravom i sigurnom tako što ćete samo jednom godišnje ići na preglede, a i ne zaboravite da na svoje zdravlje morate paziti svakodnevno.

Kako je bolje sprečiti nego lečiti, u sutrašnjem prilogu pročitajte nekoliko korisnih saveta za to kako možete smanjiti rizik od dobijanja raka dojke i povećati otpornost organizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.