U trendu

5 simptoma koji ukazuju da se menopauza približava

Perimenopauza je definisana kao vreme u kojem žensko telo čini tranziciju prema menopauzi. Ona započinje krajem 30-ih godina i obično traje do sredine 40-ih godina.

„Prvi znakovi perimenopauze obično nastaju zbog pada progesterona“, kaže doktorka Arijana Šols-Daglas, vlasnica Wellness-estetskog centra Tula u Tusonu u Arizoni i autorka knjige The Menopause Myth.

Ona prethodi menopauzi koja se najčešće javlja između 45. i 55. godine života. Njeni simptomi, kao i oni menopauze, nisu prijatno, ali su normalan biološki proces kroz koji prolazi telo žene te i njih ne treba gledati negativno.

Šols-Daglas i doktorka Alisa Dvek, ginekolog iz Njujorka za Woman’s Day navele su pet simptoma perimenopauze koje bi sve žene trebalo da znaku kako bi ih dočekale spremne:

Nepredvidljiv menstrualni ciklus

Prvi znak perimenopauze drugačiji je menstrualni ciklus. Možda će vam biti teže da odredite vreme kada ovulirate, a menstruacije će varirati od slabih do obilnih. Promene će biti vidljive i u dužini samog ciklusa. Kraj menopauze biće onda kada menstruaciju, čak niti tačkasto krvarenje, ne dobijete više od godinu dana.

Stres je jedan od razloga zbog kojih može doći do promena u menstrualnom ciklusu tako da probate da radite na redukciji istog i uvrstite fizičku vežbu u svoj dnevni plan.

Smanjena plodnost

Nivoi hormona za vreme perimenopauze ponekad osciliraju jer oni tada počinju da se prilagođavaju novom stanju u telu i dolazi do ređeg ispuštanja jajnih ćelija. To znači da će vam verovatno biti teže da zatrudnite pre ili tokom perimenopauze.

Znakovi perimenopauze, poput smanjene plodnosti, mogu se pojaviti nekoliko godina pre vaše poslednje menstruacije. Ako imate poteškoća sa začećem i približno ste u dobu perimenopauze, razgovarajte s ginekologom o tome treba li testirati nivo hormona u krvi kako bi utvrdili da li je to razlog za nemogućnost začeća.

Osim smanjene plodnosti, zbog pada estrogena, postoji mogućnost vaginalne suvoće zbog koje seks možda više nije prijatan kao pre. Stoga, ostavite više vremena za predigru ili počnite da koristite lubrikant.

Valunzi i noćno znojenje

Jedan od najčešćih znakova perimenopauze, koji doživljava jedna trećina Amerikanaca, jesu talasi vrućine ili valunzi, tvrde naučnici s Harvarda. Valunzi označavaju osećaj toplote koji počinje u blizini glave i vrata i prolazi niz telo i obično traje oko 10 minuta.

Prema portalu John Hopkins Medicine čak 75 % žena suočava se s iznenadnim i kratkoročnim talasima vreline u telu. Iako traju svega nekoliko minuta, ponekad se javljaju i do deset puta dnevno, a uzrokuju ih hormonalne promene u telu. „Manje estrogena u telu uzrokuje ‘kvar’ unutrašnjeg termostata, što onda uzrokuje valunge i noćno znojenje“, kaže Dvek.

Stoga se preporučuje oblačenje u slojevima, izbacivanje začinjene hrane i redovno vežbanje. Takođe, žene ne smeju da zaborave da piju puno vode i u prostorijama u kojima borave treba smanji grejanje.

Povećanje kilaže

Vaš unutrašnja temperatura nije jedino što se može popeti tokom spomenutog prelaznog razdoblja pa često dolazi i do povećanja broja kilograma. „Stres u tim godinama takođe uzrokuje stalno otpuštanje kortizola i može dovesti do stvaranja masnoće oko struka“, navodi Dveknb .

Iako nije dokazano da je perimenopauza jedan od uzroka povećanja telesne težine, povezana je sa spomenutim periodom života i može da poveća rizik za dijabetes tipa 2, navelo je istraživanje objavljeno u časopisu Climacteric. Terapija estrogenom može pomoći telu da uravnoteži ovaj znak perimenopauze, ali pre toga svakako porazgovarajte sa svojim ginekologom.

Ako se osećate manje privlačnom zbog viška kilograma, razgovarajte sa svojim partnerom, recite mu šta vas muči. otvoreno i iskreno komuniciranje o odnosu u kojem se nalazite može promeniti situaciju na bolje.

Smušenost, glavobolja i ostali kognitivni simptomi

Od osećaja smušenosti do opšte neraspoloženosti, perimenopauza može uticati i na vaš mozak.

Studija koju je sproveo Journal of Women’s Health navodi da su simptomi depresije češći kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu nego u opštoj populaciji. „Noćno znojenje i nekvalitetan san dovode do smušenosti preko dana“, kaže Dvek, a na glavobolju i raspoloženje dramatično utiču hormonalne oscilacije. Ako češće zaboravljate stvari, osećate neobično bolnu glavobolju, imate problema s koncentracijom ili osećate depresiju, obratite se svom lekaru.

Prema portalu Harvard Health Publishing promene raspoloženja česte su u perimenopauzi kada su hormonske promene nestabilne. Kako bi smanjile učestalost takvih promena i ostale pozitivne, važno je rešiti se stresa, a to možete učiniti tako što ćete svakodnevno izdvojiti vreme za sebe – odlazak u šetnju, joga, zumba ili novi kurs možda su rešenje za vas. Bitno je da svaki dan učinite nešto što će vas usrećiti i opustiti, prenosi Miss7.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.