U trendu

Akne u zrelim godinama

Problemi sa kožom danas više nisu tipični za adolescente – usled povećanog stresa i drugih, izmenjenih faktora, sve se više odraslih ljudi susreće sa aknama, pojačanom osetljivošću kože i nizom sličnih neugodnosti. Žene su, kao osnovna ciljna grupa kozmetičke industrije, posebno osetljive na ovakvu vrstu problema: one se često podvrgaju skupim i nepouzdanim tretmanima, ili pak kupuju razne produkte bez prethodnog znanja o njihovoj efikasnosti.

U svakom slučaju, primena bilo kog oblika terapije nije proizvoljna i zavisi od specifičnog stanja kože, uzrasta i težine samog poremećaja. Najnoviji podaci pokazuju da se broj „starijih“ žena sa aknama prilično povećao u poslednje dve decenije, kao i da su među njima mnoge koje u vreme puberteta nisu imale nikakvih problema sa kožom. Razloga za ovakvu pojavu ima više, a često se navodi npr. povećanje dnevne doze stresa, zagađenje u gradovima, ili povećana upotreba oralnih kontraceptiva. Sa stresom je stvar prilično jasna: naučnici kažu da on prouzrokuje povećanje produkcije muških hormona (androgena) i stvaranje „hormonskih“ bubuljica.

Pre svake ad hoc intervencije (ceđenje, upotreba neproverenih „kineskih“ preparata, poseta lokalnoj kozmetičarki), treba se obratiti lekaru. Rešenja situacije mogu biti razna: od tretmana antibioticima do upotrebe specijalnih krema sa antibakterijskim komponentama. Ishrana je takođe važna, mada pojedini stručnjaci tvrde da čokolada i pržena hrana nimalo loše ne utiču na kožu.

Održavanje kože treba da bude dnevna navika sa kojom ne treba preterati – pranje lica određenim „jačim“ preparatima može da isuši kožu i proizvede kontraefekat, pogoršavajući stanje kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.