Ako izgledate baš mladalački

Većina žena želi da izgleda mlađe od svojih godina, ali postoji i nešto što se zove „izgledati previše mlado“. Nije da je takav izgled sam po sebi loš, ali ako izgledate toliko mlado da vas brkaju s detetom to može dovesti do situacija koje su nekad komične, a nekad jednostavno neprijatne.
Koliko mlađe od svojih godina neko može da izgleda? Veoma. Nije nemoguće da imate tridesetak godina ili i više, a da vas i dalje brkaju s tinejdžerkom ili čak i mlađom osobom. U nekim situacijama to vam može biti smešno, a u nekima čak i korisno (na primer, ako vam naplate ulaznicu kao detetu). Ipak, dešavaju se i neprijatnosti, kao što je ta da vas zbog izgleda ne shvataju ozbiljno. Ili da vas pitaju da li ste vi dovoljno stari da podučavate njihovu decu, da budete u braku, da budete u drugom stanju („Dete, šta to uradi!“)…
Neke dame će na ovakvo pitanje reći koliko godina imaju, što neretko dovede do toga da se osoba koja ih je pitala postidi, nekad i da prekine konverzaciju i pobegne. A neke dame će se naljutiti i same prekinuti konverzaciju. Kako uopšte reagovati u takvoj situaciji?
Ako vas pitaju da li ste dovoljno stari za podučavanje dece, brak, trudnoću, potpuno prikladan odgovor je: „Da, jesam“, bez daljeg objašnjavanja (pitanje je ne samo nepristojno nego i glupo). A ako neko izjavi da je nemoguće da ste dovoljno stari za to-i-to, pa, to nije ni pitanje ni kompliment, to je samo nepristojna tvrdnja, i niste obavezni da odgovarate, mada možete hladno reći da jeste dovoljno stari (i opet, bez daljih objašnjenja).
Ukoliko vam se predložene reakcije čine preoštrim, nisu (što ne znači da ste obavezni da ih primenite). Ma koliko neko bio iznenađen vašim mladalačkim izgledom, postoje i pristojni načini da se to iznenađenje izrazi – implicirati da ste lažirali dokumenta da biste se udali (ili kako vam je već uspelo da se udate ako ste premladi), ili osobi koju ne znate ili o njoj znate sasvim malo nagovestiti da je sa svojim životom učinila nešto jako loše, svakako nije znak lepih manira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.