U trendu

Ako želite da vam bude lakše u životu, izbegavajte ova tri saveta pod svaku cenu

Sve savete koji vas zanimaju možete pronaći na internetu ili brojnim knjigama, ali postoje neki saveti koje bi trebalo izbegavati pod svaku cenu jer vam samo mogu naneti štetu. To su najpre oni koji savetuju kako da budete produktivni zdravi, ali većina tih saveta je zapravo nekako namenjena ženama.

Muškarci, naime, mogu stalno ponavljati iste stvari i dobiti jednake rezultate, dok kod žena uticaj ima i hormonalni ciklus prema kojem će one praviti raspored fizičkih aktivnosti, obroka i ostalih stvari koje je bolje uraditi u nekom drugom delu meseca.

Alisa Viti je nutricionista i stručnjak za ženske hormone, osnivač aplikacije FLOliving. Ona navodi da postoje tri vrste saveta koje bi žene trebalo po svaku cenu da izbegavaju. Napominje da neki načini života mogu odlično da funkcionišu za muškarca, ali kada ih žene isprobaju, ne samo da će smanjiti njihovu efikasnost, nego će se zbog njih osećati loše. Od kilograma do pojačanog stresa i umora, žene jednostavno ne dožive iste rezultate poštovanjem tih tradicionalnih saveta. Evo zašto je to tako.

Kada bi trebalo probuditi se ujutru

Prvi mit koji bi žene trebalo da izbegavaju, navodi Viti, je savet da je potrebno buditi se svakog jutra u isto vreme. Dok će takva praksa dati dobre rezultate tokom većine dana u mesecu, postoje trenuci kada alarm rano ujutro može samo značiti iritaciju, anksioznost, umor i bezvoljnost. Viti napominje da je kod žena nivo kortizola povišen nakon ovulacije, što znači da rano buđenje može samo povećati osećaj stresa i tako poremetiti nivo šećera u krvi što vodi do spomenutih promena raspoloženja, umora, gladi… Kako se radi o kompleksnijoj neuronskoj mreži kod žena, potrebno im je i 20 minuta više sna svake noći nego muškarcima.

Kada ćete na trening zavisi od vašeg ciklusa

Drugi mit u kojeg žene često veruju je da je najbolje za ženu da vežba uvek u isto vreme, s istim rasporedom vežbi i istim intenzitetom kako bi postigla željene rezultate. U realnosti, puno studija je pokazalo da zbog promena u ženskom metabolizmu, one treba da izbegavaju vežbe jakog intenziteta u drugom delu ciklusa jer će umesto gubitka kilograma i izgradnje mišića to zapravo probuditi signal stresa koji će uzrokovati nakupljanje masnoća i gubitak mišićne mase. Pa ako osećate krivicu jer ne možete da odradite vežbe visokog intenziteta pre ciklusa, poslušajte svoje telo koje vam samo govori da mu je potreban nešto nežniji pristup, pa možete hodati, plesati ili voziti bicikl.

1200 kalorija nije uvek dovoljno

Ovo je treći savet koji najčešće čujemo, da svaki dan treba jesti količinu hrane i unositi jednak broj kalorija kako bismo kontrolisati telesnu težinu. S obzirom na to da je metabolizam kod žena nešto sporiji u prvoj polovini ciklusa i nešto brži u drugom delu, studije su pokazale da je ženama potrebno 279 kalorija više od muškaraca tokom dana kako bi zadovoljile sve potrebe organizma.

Slušajte svoje telo, a ako vam se baš jede hamburger u drugoj polovini ciklusa, vi ga pojedite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar