Aktivan život uz pomoć tehnologije

U prenapetom i dinamičnom životu savremene žene svaka pomoć je dobrodošla. Najbolja „podela dužnosti“ ostvaruje se, naravno, između partnera ili članova porodice, po principu podjednakog učestvovanja. No, u eri najraznovrsnijih tehnoloških pronalazaka (koja, nažalost, još uvek nije nastupila kod nas) celokupni teret obaveza mogao bi se bolje izdeliti uz pomoć simpatičnih spravica.

Predmeti poput mašine za pranje veša (vesnice novog doba) ili „pametnih“ pegli polako, ali sigurno postaju anahroni. Ideal funkcionisanja predstavljala bi kuća u kojoj su sve sprave „samostalne“ i odrađuju zamorne poslove čišćenja i pranja. Druga mogućnost su roboti (ali ne ženski, da bi se izbegao zamorni kliše kućne pomoćnice) ili kibernetsko upravljanje habitatom (tj. vaša „ekstenzija“ obavlja sve što zamislite, bez direktnog učešća tela).

Ali, čak i kada ostavimo po strani ovakve kreativne fantazije, na raspolaganju ostaju „prototipovi“ spravica koji mogu unekoliko olakšati određene životne momente, na primer: masažer stopala koji naporne radne sate može sasvim neprimetno učiniti lakšim. Zatim, raznovrsni elektronski „podsetnici“ koji čak i najzaboravnije mogu dovesti u red. Ako imate kućnog ljubimca, koristan je tzv. Pet Feeder – predmet koji u programirano vreme „izbaci“ zagrejanu hranu za vašu životinjicu, više puta na dan. Sprave za suvo pranje tepiha, specijalne kutije za savršeno i prostorno ekonomično pakovanje garderobe, pametni klima-uređaji… spisak je dugačak.

Naravno, ovakav „sladak život“ veoma košta, što vas ne sprečava da sanjarite (ili da obavestite prijatelje o svojim rođendanskim željama).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.