Alternativa povišici

Pažljivo ste smišljale strategiju i pristup kako biste došle do toliko željene povišice. Koliko je vama poznato, sve ste uradile kako treba – ali povišicu niste dobile. Zapravo, i stavljeno vam je do znanja da zaslužujete povišicu, ali vaša firma u ovom trenutku ne može da vam je pruži. Postoje neke pretumbacije, problemi, i novca za povišice jednostavno nema. Šta sad? Ništa – kad novca nema, onda ga nema, i na povišicu ćete jednostavno morati da sačekate. Međutim, čak ni to što niste dobile povišicu ne mora da bude razlog za deprimiranost.
Povišica se želi delom zbog toga što vam je potreban novac, a delom zbog toga jer predstavlja i priznanje vaših poslovnih uspeha, priznanje vašem radu. E, sad, kad novca nema, nema ga – ali priznanje se ne mora izraziti samo novcem. Zato je dobro da kad tražite povišicu, imate unapred spremljenu i alternativu – nešto što ćete tražiti ako povišicu ne možete da dobijete.
Recimo, više slobodnih dana ili nešto kraće radno vreme. To će vam pružiti priliku da se odmorite i da više vremena posvetite sebi. Osećate se loše ako manje radite? Ni to nije problem – nije obavezno da dodatno slobodno vreme koristite za lenčarenje, možete ga koristiti i za stručno usavršavanje. Raspitajte se o nekom kursu na kome možete naučiti nešto što će vam biti od koristi na poslu, jer je to i način da se dospe do unapređenja (a s unapređenjem ide i veća plata).
Dobro je da uvek imate neku alternativu zahtevu za povišicu, jer ako je vaš zahtev dobro argumentovan (to jest, potkrepljen realnim kvalitetom vašeg rada i doprinosima uspehu firme), a šef nije u mogućnosti da vam ga ispuni, biće mu znatno teže da odbije još jedan vaš zahtev. To znači da ćete nešto ipak dobiti – više slobodnog vremena, odlazak na neki seminar, na stručno usavršavanje (o trošku firme, naravno – nekada je za firmu lakše da dođe do usluga nego do novca u kešu za vašu povišicu), što su sve oblici priznanja i nagrada za vaš trud, kao i put za dalje napredovanje u karijeri.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike