Ambulantna intervencija: šta treba znati?

Sa razvojem moderne medicine, sve je više operativnih zahvata koji se mogu obaviti ambulantno; drugim rečima, to su operativni zahvati posle kojih ne morate ostati u bolnici, već se istog dana vraćate kući (naravno, kad se malo razbudite iz narkoze). Prilikom nekih operativnih zahvata čak ni narkoza nije neophodna; moguće ih je uraditi pod lokalnom anestezijom. U tom slučaju, čim se zahvat završi, možete ići kući, ili samo posedeti nekoliko minuta da se priberete (operativni zahvat je ipak operativni zahvat). Ipak, i pri ovakvim intervencijama treba unapred misliti na neke stvari – evo na koje.

Nije loša ideja da se unapred raspitate da li će vam nakon intervencije biti potrebna neka terapija (posebne obloge, na primer) i da onda sve što vam je neophodno za dalju terapiju nabavite pre intervencije. Nikad ne znate kako će tačno proći intervencija i kako ćete se tačno osećati.

Nije loša ni ideja da se postarate da obezbedite lekara koji će vam posle operacije doći u kućnu vizitu. Nikad nije sasvim sigurno da li ćete nakon operacije biti u stanju da sami odete na kontrolu.

Narkoza ima nezgodan običaj da nastavi da deluje i posle operacije (recimo, može čak doći do jake mučnine ili onesvešćivanja pola dana nakon operacije). Zato je poželjno da prve noći nakon intervencije ne budete sami u kući; bolje je da imate nekog da vam se nađe pri ruci, za svaki slučaj.

Nemojte da precenite svoje mogućnosti posle ovakvih zahvata; recimo, nije dobra ideja da vozite u sledeća 24 sata, ili makar neka s vama bude još neko.

Posle ambulantne intervencije, organizam će biti iscrpljen; zato bi trebalo da priuštite sebi odmor, čak i ako ste pretrpane poslom. Prijaće vam, verujte. Pored toga, ma koliko posla imale, nećete ništa postići ako ga budete radile s pola snage – bolje je da se odmorite i zatim punom parom prionete na posao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.