Autolifting (1)

Autolifting, šta je to? Vrlo jednostavno: gimnastika lica; naziva se i autofejslifting. To su vežbe koje radite same – stezanje i opuštanje mišića lica čiji je cilj da usporite nastanak bora. Pravo vreme da počnete da ih radite je već posle tridesete. U početku je korisno raditi vežbe pred ogledalom da ne biste stezali i opuštali manje važne mišiće; jednom kad dobro naučite vežbe, možete ih raditi i sedeći u svojoj omiljenoj fotelji ili na jastuku na podu, uspravnih leđa, dobro uprtih nogu, pogleda upravljenog ispred sebe.

Početnike može da odbije to što su prvi rezultati ovih vežbi vidljivi tek posle deset nedelja – a sve to vreme neophodno je raditi vežbe svakodnevno. Jednom kad rezultati postanu vidljivi, biće dovoljno raditi vežbe dva-tri puta nedeljno. Treba ih raditi onda kad ste smireni, kad imate dovoljno vremena i u opuštenom položaju tela, što vam dopušta da pravilno dišete i da vam tkiva budu snabdevena dovoljnom količinom kiseonika. Sve vežbe podrazumevaju oko pet sekundi zatezanja mišića lica, a zatim tri sekunde opuštanja.

Mišiće lica treba prvo zagrejati; tapkajte i štipkajte kožu jagodicama prstiju odozdo prema gore dok ne osetite toplotu. Dobra je ideja naneti tada kremu za zatezanje lica ili za uklanjanje viška tečnosti, jer će njihovo upijanje biti poboljšano boljom prokrvljenošću lica. Tada vežbe mogu da počnu.

Za čelo postoje tri vežbe. One smanjuju bore na čelu i između obrva, te sprečavaju opuštanje gornjih kapaka na očima. Prva vežba: naslonite kažiprste šaka tako da stoje paralelno sa obrvama. Prstima gurajte nadole, a istovremeno čelo dižite nagore. Druga vežba: podignite obrve, pa ih opustite i tako deset puta. Nakon toga, držeći kažiprste čvrsto iznad njih, gurajte obrve nagore dok ne osetite zategnutost. Položaj zadržite 15 sekundi, pa opustite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.