U trendu

Automehaničarke ili neznalice

Briga oko stanja prevoznog sredstva smatra se tradicionalno muškom obavezom. Tako se svi (često minorni) kvarovi automobila u kojem su saputnici oba pola najčešće rešavaju intervencijom muškog člana u paru. Slika žene koja bespomoćno stoji pored puta i čeka da joj (dobronamerni) pripadnik muškog pola pomogne već odavno je opšte mesto. Mnogi čak i ne dovode u pitanje navodnu žensku nemogućnost održavanja sopstvenog vozila, koja se objašnjava manjim interesovanjem za tehniku, odsustvom fizičke snage, ili (u najgorem slučaju) ženskom nesposobnošću za određivanje i rešavanje problema tehničke prirode.

Bez obzira na pomenute predrasude, činjenica je da žene u manjem procentu obavljaju intervencije kada je u pitanju kontrola i eventualna reparacija vozila. Uzroka ovakvom stanju stvari ima više, počev od toga da se kod devojčica ne razvija smisao za tehniku (dečacima se kupuju kompleti „uradi sam“, a devojčicama lutke). Budući da veština popravljanja zahteva prethodno (barem minimalno) iskustvo, ženama je lakše da ovaj posao prepuste muškarcima.

Rešenja za problem ima nekoliko. Prvo (i najteže) glasi: naučite da same popravite kvar koji se desi! Naravno, to ne znači da treba da postanete genije po pitanju kvarova (ukoliko to zaista ne želite), već da savladate neke konvencionalne probleme i naučite kako da pomognete sebi i svom vozilu na najefikasniji način. Ovo je definitivna budućnost – istraživanja koja je sproveo National Institute for Automotive Service Excellence (ASE) pokazuju da žene procentualno postaju sve brojnija „vozačka“ populacija: u Americi je više od 50% ukupnog broja vozača, kao i onih koji koriste usluge različitih automobilskih servisa, ženskog pola.

Drugo rešenje, uputno za one koji ne gaje preterane afinitete prema tehnologiji, podrazumeva maksimalnu obaveštenost: saznajte ko je dobar automehaničar, pa uredno održavajte svoja kola (redovna provera stanja guma, ulja, itd).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.