U trendu

„Banuli“ ste u goste u nezgodnom trenutku

Kod nas nekad nije bio redak običaj da gosti navrate bez ikakve najave, nekad i u prilično nezgodnom trenutku. To je danas ređe, ali se i dalje dešava – možda ste i vi tako kod nekog svratili, shvatili da baš i nije dobro vreme, i niste bili sigurni kako da postupite.
Na primer, prolazile ste blizu stana drage prijateljice, i pomislile da svratite – veče je, sigurno je stigla s posla, stigla je i da se odmori malo. Niste prethodno zvale telefonom, pa, draga vam je prijateljica, znate da ona voli da vas vidi. I tako vi svratite, i vidite da vaša draga prijateljica upravo završava večeru sa svojom porodicom. Nije baš zgodno, prekinuli ste ih u jelu. Da stvari budu još gore, izgleda da je u toku večere bilo nekakve rasprave, što definitivno znači da je loše vreme za posete. Naravno, vaša prijateljica i njen suprug su ljubazni, pozvali su vas da ostanete, ali imate jak utisak da je poziv neiskren, upućen pristojnosti radi.
Šta tad? Za početak, dobro je ne dospeti u takve situacije. Danas, kad postoje mobilni telefoni, čak i ako ste "u prolazu", imate mogućnost da pozovete i pitate da li je dobro vreme da svratite (mada je, naravno, poželjno posetu najaviti ranije, a ne reći samo: "E, ja sam ispred tvoje zgrade, eto mene!"). Ma koliko vi nekome bili dragi, ta osoba ima svoj život, svoje planove, svoje obaveze, i jednostavno je nepristojno ne najaviti se. A ako ste već dospeli u takvu situaciju, svratili nenajavljeni i shvatili da ste upali u krajnje nezgodnom trenutku, najbolje što možete da učinite jeste da se izvinite i odete.
Da, moguće je da će vas domaćini pozvati da ostanete. Ipak, osim ako je očigledno da nisu radili ama baš ništa i da ste im u tom trenutku zaista dobrodošli, oni vas zovu da ostanete jer su učtivi, ne zato što im vaša poseta u tom trenutku odgovara. Stoga bi trebalo da budete učtivi i vi, i da odete. I da se sledeći put najavite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.