Baršunasta koža i zimi

Koliko je vremena (i para) potrebno za svakodnevno negovanje celog tela i postizanja maksimuma u lepoti? Nekad nas jednostavno brige i obaveze okupiraju celoga dana da zaboravimo da se posvetimo malo i sebi. One među nama koje imaju porodicu i decu u još nezavidnijem su položaju posmatrano sa aspekta vremena.
Vetar i hladnoća su prave napasti za vašu kožu i usled svakodnevnog uticaja, mogu učiniti da se osećate kao da vas koža zateže i svrbi. A kada dođete kući, da li se posvetite koži na odgovarajuć način? U stanu je obično zimi vazduh suv, tako da je vaša koža zaista u opasnosti da izgubi dragocenu vlažnost. Ne zaboravite da gubitak elastičnosti kože vodi ka pojavi bora, kojima smo, kako vreme odmiče, sve više sklone.
Spoljašnje uticaje teško možete promeniti, ali možete uticati na uslove u vašoj kući. Ako imate moderne grejne sisteme, kao što je podno grejanje, budite sigurni da je vaš problem još izraženiji i još teže rešiv. Dovoljno je da po hladnom danu pogledate vaš klima uređaj spolja i videćete kako para izlazi iz njega. To je vlaga koju gubite iz vazduha u vašem domu.
Bez odgovarajuće vlažnosti u kući, "žedan" vazduh će izvući vlažnost iz svega, uključujući vašu kožu. Možda vam je poznat onaj grebuckavi osećaj u grlu kad se probudite u prostoriji gde je vazduh suv. Vaša koža će se zatezati, pucati, perutati se, a ponekad i svrbeti. Prvi znaci gubljenja vlažnosti će postati vidljivi na laktovima i kolenima, u vidu belih pečata.
Najviše što možete uraditi u borbi protiv nepovoljnih spoljašnjih uticaja je da se dobro namažete losionom. Pronađite najteži losion koji vaša koža može izdržati, bez izazivanja dodatnih problema na njoj. Što je losion masniji, utoliko bolje. Ali ako je vaša koža podložna pojavljivanju akni, manje masni losioni su za vas mnogo bolji.
Trebalo bi izbegavati i duga kupanja u veoma toploj vodi. Ako koristite pri tom i dosta sapuna, vaša koža će potpuno izgubiti svoje prirodno podmazivanje i biće podložnija isušivanju. Duga kupanja u mlakoj vodi, sa druge strane, pomoći će koži da očuva vlažnost. Ako ostanete u takvoj vodi dok vaša koža na petama ne počne izgledati kao suva šljiva, znači da je koža prezasićena vodom. Dok se opuštate u kadi, stavite mlak, natopljen peškir preko lica.
Uvek je bolje sprečiti, nego lečiti.

  • Ako nećete da odustanete od toplih kupki, koristite mirišljava ulja dok se kupate.
  • Ako vaše usne postaju suve, pokušajte da odolite navici da ih ližete. Pljuvačka nije ovlaživač. Ona će samo skinuti prirodno podmazivanje usana i učiniti ih suvim. Pušenje takođe čini usne suvim!
  • Zimi koristite blage sapune. Dezodorisani sapun će vam možda pružiti osećaj veće svežine, ali nije pogodan za održavanje prirodne vlažnosti kože.
  • Izbacite sve preparate za lice koje sadrže alkohol. On isušuje kožu.
  • Obratite pažnju na to koliko često koristite preparate na bazi alfa hidroksi kiselina. One mogu da urade kvalitetan piling, ali ostave i novu, mladu kožu nezaštićenom.
  • Kad brijete osetljive delove tela, opredelite se za neke uljane preparate, a ne za one koji sadrže deterdžente.
  • I najvažnije, pijte dosta tečnosti!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.