Bart Simpson kao žena

Svaka osoba poseduje „mušku i žensku“ stranu, animusa ili animu (kako bi to rekao Jung). Otkriti onog Drugog u sebi, premda zanimljivo, za mnoge (koji i dalje veruju u apsolutne kategorije muškarca i žene) predstavlja frustraciju i opterećenje. Nasuprot tome, stoje primeri gde je dvojnost harmonično realizovana do te mere da je čak i (ekonomski) prosperitetna. Jedan od takvih primera je i slučaj Nensi Kartrajt – osobe koja je „pozajmila“ glas crtanom liku – Bartu Simpsonu.

Činjenicu da glas simpatičnog dečaka iz popularnog serijala interpretira žena ne zna mnogo ljudi: sam tekst koji Bart izgovara, upotreba slenga i izgovor – sugerišu suprotno. Nensi Kartrajt koja je, pored toga što tumači Barta, radila i u drugim (sličnim) produkcijama, ova „neočekivanost“ odavno ne iznenađuje. Ona čak priznaje da je, tumačeći lik Barta, shvatila da pomalo bartovskog postoji i u njoj samoj: sa druge strane, kao majka dvoje dece, naglašava da ih nije vaspitala na Simpson način.

Nensi je svoju veštinu usavršila kod Doza Batlera, „vlasnika“ glasova crtanih likova medveda Jogija i psa Haklberija. Ona je inicijalno konkurisala za ulogu Lise Simpson, ali je, videvši tekst pripremljen za Barta, shvatila da joj njegov karakter više odgovara, što se i potvrdilo nakon uvodnog čitanja teksta: producent Matt Groening bio je oduševljen i odmah joj ponudio ulogu.

Nensi tvrdi da je rad na Bartovom liku kreativan: iako dobija gotov tekst, ona produkuje i preko pet interpretacija jedne rečenice i upotrebom svojih govornih veština zapravo stvara Bartovu ličnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.