Bebi rastu zubići

Kada bebi počnu da rastu zubi, nikome nije lako – ni bebi, koju skoro konstantno boli, a nikada joj nije sasvim prijatno, ni roditeljima, koji često po celu noć moraju da nose i umiruju bebu koja plače. A problemi mogu postati i veći ako se ne obrati dovoljno pažnje.
Naime, da bi olakšala sebi bol, beba će često sve što joj se nađe nadohvat ruke da stavlja sebi u usta i da to glođe. I tako, ne samo da je boli onoliko koliko u takvoj situaciji mora da boli, ne samo da će i beba i roditelji ujutro često biti neispavani i nervozni već može doći i do infekcije desni, što će samo doneti nove bolove i nove neprijatnosti. Šta učiniti u takvoj situaciji?
Nažalost, nikakvog genijalnog leka tu nema. Mame i tate mogu samo da se naoružaju strpljenjem i razumevanjem za svoje dete, koje boli, i da bebu okruže dezinfikovanim igračkama zgodnim za grickanje i glodanje – bolji je veći broj igračaka, kako bi beba mogla da se makar malo zamaje različitim šarenim zanimacijama.
Da ne bude zabune, te igračke uopšte ne moraju da budu sasvim nove, niti moraju da budu specijalno dizajnirane za grickanje (mogu i one, naravno, ali nisu neophodne – gumene životinje zaobljenih ivica su dovoljno dobre). I one stare sasvim lepo mogu da posluže, samo ako su propisno oprane, od pogodnih materijala, ako nisu oštre ni previše tvrde kako se bebine nežne i bolne desni ne bi povredile.
Uz dovoljnu kolekciju „zanimacija za bebu“, sve što roditeljima preostaje jeste da budu strpljivi, da teše i maze bebu kako bi je umirili i da čekaju – ova faza jeste teška, ali na kraju i ona prođe, i beba je ponovo vesela i nasmejana. I ima zubiće koje potom treba pažljivo negovati i redovno čistiti – i kojima i te kako ume da gricne, pa će i da traži sve više zanimacija za grickanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.