Bela moda

Lepota i privlačnost su osobine koje ne znaju za rasne i starosne granice. Ipak, surovi zakoni modnog sveta često i te kako znaju da pokažu suprotno. Premda se čini da modne staze vrve od manekenki najrazličitijih boja kože, „ideal“ plavokose devojke bele kože i dalje dominira kao univerzalni kulturni obrazac lepote. Afroameričke manekenke (sa izuzetkom Naomi Kembel i sličnih top-modela), kao i one azijskog/afričkog porekla, veoma teško dolaze do najboljih pozicija u ovom poslu, o čemu svedoče statistike modnih pista.

Uprkos globalizaciji i raznovrsnim oblicima otpora uniformnosti zapadne „bele“ kulture, određene predrasude očigledno i dalje vladaju. Mali pomaci koje je modna industrija u stanju da napravi motivisani su isključivo ekonomskim razlozima: kada se prepozna potreba potrošačke grupe (tj, da veliku grupu kupaca čine i žene crne boje kože) – menja se i pristup. Ova odluka se potom predstavlja kao „multikulturalnost“ ili „odavanje priznanja etničkoj lepoti“, što je samo maska za pravi razlog – težnju ka povećanju broja potencijalnih kupaca.

Da je tako, potvrdio je i „gigant“ kozmetičke industrije, kompanija Estee Lauder, unajmivši prvu crnu manekenku kao svoje zvanično lice za reklamne kampanje. U pitanju je Liya Kebede, 24-godišnja Etiopljanka, koja zajedno sa Elizabet Herli i Kerolin Marfi zastupa „imidž“ Estee Lauder proizvoda. Ujedno, ona je prva manekenka crne boje kože u istoriji ove kompanije, dugoj 57 godina.

U pitanju je čist marketinški potez, o čemu svedoči i izjava Patrika Buske-Šavanea, predsednika kompanije. Prema njegovim rečima, „kao etnički model, Liya pomaže da se komunicira sa širom publikom i ujedno postavlja nove standarde u modi“. To „belo polje“ mode se, kao što navedeni primer svedoči, povremeno „zamuti“ drugom/etničkom bojom, ali mešavina i dalje (nažalost) ostaje prilično bljutava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.