Bez njih se ne može: četkice

Kad čujete reč "četkica", na šta pomislite? Na četkicu za zube ili na neku od mnogobrojnih četkica za šminku? Četku kojom se farbate ili četku za kosu? Na sve njih odjednom? Koji god da je vaš odgovor, stoji činjenica da su nam razne četke i četkice jednostavno neophodne; maltene nam je nezamisliv život bez njih. Zato, evo kratkog podsetnika o četkama i četkicama, kada je koja najkorisnija i šta bi bilo zgodno da znate o nekima od njih.
Četka za kosu: izbegavajte drvene i metalne, zbog statičkog elektriciteta. Vrhovi dlačica na njima treba da budu zaobljeni da vam ne bi iskrzale kosu. Perite ih jednom nedeljno da se na njima ne bi skupljala perut, bakterije i gljivice. Podrazumeva se da se četka za kosu (kao ni bilo koja druga četka ili četkica iz vaše kolekcije) nikom ne pozajmljuje – to je intimni predmet. Četka kojom farbate kosu: ako se već farbate u kućnoj varijanti, sasvim lepo može da posluži i stara četkica za zube (samo je prvo prokuvajte). Posle "odsluženog" radnog veka čišćenja vaših zuba, dovoljno je omekšala da vam ne može oštetiti kosu, a ofarbaće vas podjednako dobro kao i četka pravljena posebno u tu svrhu.
Kad već spominjemo četkicu za zube: ne zaboravite da bacite staru nakon najviše tri meseca, jer više nije u stanju da vam efikasno očisti zube. Kod nas je zaista velika ponuda ovih četkica, tolika da vas može zbuniti; ipak, većini ljudi najviše odgovara anatomski oblikovana četkica srednje jačine.
Četkice za šminku: evo nekih trikova kako bi one bile efikasnije. Za ravnomerno nanošenje pudera u prahu najpogodnije su velike i široke četke. Kad je reč o četkici za nanošenje rumenila, najbolje je da bude zaobljena – tako će boja koju nanosite biti najintenzivnija na sredini obraza (što i izgleda najprirodnije), a ne po njegovim ivicama. Za nanošenje senke za oči idealna je zaobljena četkica širine jedan centimetar. Čvrsta, zašiljena četkica je idealna da njome uokvirite usne.
Četka do četke, četkica…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.