Bez poruka dok ste u društvu

Mobilni telefoni su danas nešto uobičajeno; nažalost, maniri baš i nisu. Između ostalog, čest je prizor nekoga ko čita i šalje poruke dok je u društvu – i to ne samo kad su deca u pitanju već i odrasle osobe, koje bi ipak trebalo da znaju da je to nepristojno.
Kad vidite tinejdžere kako sede negde, prividno zajedno, a zapravo je svako od njih zauzet čitanjem i slanjem SMS poruka, još i možete da pomislite da se radi o deci koju još uvek niko nije naučio pravilima pristojnosti. Ali, šta pomisliti kad vidite odrasle osobe koje se ponašaju na isti način?
Recimo, dve prijateljice su izašle na kafu. Sede i pričaju, razmenjuju novosti, tračeve, možda prave neki dogovor… Onda, tokom prve pauze u razgovoru (na primer, dok im konobar donosi kafu), jedna čeka da konobar ode pa da nastave s razgovorom, baš je počela da priča nešto što joj je bitno, a druga grabi mobilni, proverava poruke, odgovara na njih i ignoriše prijateljicu dok ne završi s tim. Ili se pretvara da je sluša, dok se zapravo koncentriše na poruku koju šalje (to ume da da i smešne rezultate, kaže prijateljici nešto što nema veze s rečima prijateljice već s porukom, a na poruku odgovori nešto što ima veze s onim što je prijateljica rekla). I kako onda treba da se oseti ta prijateljica?
Naravno, može da se desi nešto hitno. Ako vam je neko drag dospeo u bolnicu, svakako da nećete smatrati da odlazak u bolnicu i podrška dragoj osobi mogu da čekaju dok vi ne popijete kaficu i ne istračarite se s prijateljicom. Normalno je tada se izviniti, smesta odgovoriti na poruku i otići. Ili, ako vas dete porukom pita ima li ručka ili da kupi usput neko pecivo, svakako da ćete mu odmah odgovoriti. Ali, koliko često stižu poruke na koje je neophodno smesta odgovoriti? A kasnije se čak i oni koji u toku razgovora šalju i primaju SMS poruke žale kako su se ljudi otuđili i kako niko nikog neće da sasluša.
Veći deo svog života ste i vi i vama drage osobe preživeli bez mobilnih telefona i SMS poruka. Uspeće vam da bez mobilnog preživite i razgovor s prijateljima, izlazak u restoran i slično. A ako ne koristite mobilni dok razgovarate s prijateljima, možda vam uspe i da zadržite te prijatelje i da se ne osećate kao da su se otuđili od vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.