U trendu

Bez previše otkazivanja

Ima osoba koje redovno prave mnoštvo planova za viđanje s drugim ljudima, i skoro svako zakazano viđenje zbog ovoga ili onoga otkažu. To je loš postupak, koji škodi i osobi koja se tako ponaša i onima s kojima zakazuje viđenja.
Da ne bude zabune, naravno da nešto nepredviđeno može da iskrsne i prisili vas da promenite planove. Ako se vaše dete povredi, sigurno je da ćete ga odvesti lekaru iako ste se s prijateljicom dogovorile da idete u šoping, nećete ostaviti povređeno dete dok se vi zabavljate. Ali, jedno je kad nekome ponekad nešto iskrsne što ga spreči da se drži prvobitnog dogovora, već mora da otkaže planove. Nešto sasvim drugo je kad neko redovno otkazuje planove, kad ih mnogo češće otkaže nego što ih se pridržava.
Ima onih koje jednostavno nije briga, rade ono što im se u tom trenutku radi. Dogovorili su se da se vide s nekim, a onda su raspoloženi za nešto drugo, ili su dobili mogućnost da rade nešto zabavnije i zanimljivije? Otkazaće planove i baviti se onim što im je u tom trenutku zanimljivije. Što time remete planove osobe s kojom su se dogovorili, što je možda i povrede jer se radovala viđenju s njima – nema veze.
Nisu svi koji često otkazuju planove takvi. Ima i onih s haotičnim životima kojima stalno nešto iskrsava i koji planiranje viđenja s drugima obavljaju po principu: "Jao, baš bih volela da se vidim s tom osobom", bez obaziranja na to koliko je realno da mogu da se u to-i-to vreme vide s njom. To su osobe koje se kreću onako kako ih život ćuška – a stalno mu dopuštaju da ih ćuška, i ne pokušavaju da preuzmu kontrolu u svoje ruke.
Rezultat takvog ponašanja? U slučaju da zakazana viđenja tretirate po principu "poštovaću ih ako mi ne iskrsne nešto zanimljivije", dobijete gomilu nezadovoljnih prijatelja koji vremenom prestaju da se druže s vama jer ne poštujete i ne cenite ni njihovo vreme, ni njih, ni njihovo prijateljstvo. A u slučaju da vam svaki čas nešto iskrsava, opet dobijete gomilu nezadovoljnih prijatelja koji vremenom počinju da pokazuju sve manje entuzijazma prema ideji da se vide s vama, plus se i konstantno osećate krivim jer povređujete sve te divne ljude.
Šta učiniti? Naučiti da cenite druge i njihovo vreme, i ne otkazivati planove ako nešto baš krupno ne iskrsne, inače ćete ostati bez prijatelja s kojima možete da pravite planove. A ako vam je život u totalnom haosu, možda javiti prijateljima da zasad niste u prilici da bilo šta planirate, ali da ćete ih, kad malo sredite svoj život, svakako zvati. I onda se potruditi da svoj život dovoljno dovedete u red da postane moguće da se držite planova koje ste napravili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.