U trendu

Bez vas neće biti kako treba

Pomoć nam je svima nekad potrebna, jer je obaveza mnogo, a naša snaga nije neiscrpna, ali mnoge žene se ne usuđuju da neke zadatke povere drugima, jer to onda neće biti urađeno kako treba. Zapravo, neće biti urađeno onako kako bi to uradile one.
Svako od nas ima neki svoj način na koji radi stvari. Jednom kad se uverimo da je taj način sasvim u redu, i naviknemo se na njega, može se desiti da nam neki drugi način čak i smeta, prosto jer je drugačiji. Pored toga, u nekim stvarima smo uhodani, radimo ih rutinski, drugi bi bili sporiji, trebalo bi im više vremena… I tako nekad dođemo do zaključka da nam je najbolje da sve radimo sami – a onda nam u jednom trenutku "pukne film" jer smo od hronične iscrpljenosti konstantno nervozni.
Ovaj osećaj da mi radimo stvari kako treba nekad se proširi i na naše posmatranje drugih, pa, ako oni rade nešto drugačije od nas, osećamo se pozvano da im kažemo da ne treba to tako, treba ovako, ovako je bolje, kako to ne vide? A tim drugima za početak ne bude jasno šta im se uopšte mešamo u život kad nas ništa nisu pitali niti nam tražili savet ili pomoć.
Šta učiniti ako se prepoznajete u ovoj priči? Pokušajte da se malo opustite i da prihvatite da stvari ne moraju uvek da se rade onako kako ih radite vi. Drugi ljudi svoje živote svakako ne moraju da vode onako kako vi vodite svoj – to je zaista njihova stvar, a davanje nezatraženog mišljenja najčešće neće biti dočekano dobrodošlicom – a onda kada vam je, zbog umora ili fizičke nemogućnosti da sve postignete, potrebna tuđa pomoć, prihvatite da se njihov način može razlikovati od vašeg i da to nije loše, samo je drugačije. Partner je umesto vas oprao sudove i složio ih drugačije. Pa šta? Važno je da su čisti i da znate gde da ih nađete (a teško da ih je smestio na neko skriveno mesto). Detetu koje nije uvežbano u čišćenju nečeg treba više vremena nego vama ili jednostavno radi stvari sporije, a možda i ne očisti onoliko detaljno koliko biste vi to učinile – pa šta? Nije obavezno da bude blistavo kao u apoteci, ispuštena mrljica ovde ili onde nije nikakva tragedija, a vama će odmor značiti.
Ima situacija kada drugima stvarno morate da "visite nad glavom" da bi stvari bile urađene na iole prihvatljiv način, ali često to nije slučaj i mnogo pomaže ako se ne brkaju "loše" i "drugačije". To bi vam moglo sačuvati živce i snagu za one stvari koje zaista zahtevaju baš vaše prisustvo i da ih uradite baš vi, a ono ostalo možete i da raspodelite drugima.

Napišite komentar