U trendu

Bezbednost ispred bankomata

Mogućnost da u bilo koje doba dana i noći uzmete novac iz bankomata, bez obzira na radno vreme vaše banke, veoma je zgodna – ali dok uzimate novac, možete biti meta napada. Nije loše znati pravila bezbednosti kada koristite bankomat.
Ukoliko bankomat koristite u večernjim ili noćnim satima, odaberite onaj na jasno osvetljenom mestu, a najbolje je da budete u društvu prijatelja. Pripremite se pre nego što priđete bankomatu – unapred izvadite karticu; ako preturate po novčaniku ili tašni dok stojite pred bankomatom, zadržavate druge koji bi takođe da podignu novac (ako ima takvih u blizini), a pored toga, to je kao da vičete: "Ja ću sad da uzmem novac i strpljivo ću sačekati zainteresovane lopove!"
Dok unosite PIN kod, stanite direktno ispred automata, da ga niko ne bi video. Pokušajte da memorišete PIN, umesto da ga zapisujete. Ukoliko to niste u stanju i papirić vam je neophodan, nemojte ga nositi uz karticu, u novčaniku ni u tašni (ako vam ukradu karticu, ne moraju da uz nju dobiju i vaš PIN kod).
Potvrdu o transakciji ne bacajte dok ne dobijete izveštaj od banke – za svaki slučaj. Jednom kad novac podignete, nemojte stajati ispred bankomata i brojati ga, tako ste suviše očigledna i laka meta koja ima nešto vredno pljačkanja.
Ukoliko se u nekom trenutku transakcije osetite nelagodno – učini vam se da ste čuli nešto čudno, osećate se kao da vas neko posmatra, nešto ste sumnjivo videli – prekinite transakciju i udaljite se od bankomata. Novac možete podići i kasnije, vaša bezbednost je ipak najvažnija.
Podrazumeva se da na karticu treba paziti – ne dopustite da se izgrebe ili izlomi, jer će postati neupotrebljiva. Ukoliko vam je ukradu ili je izgubite, prijavite to smesta, da niko ne bi stigao da upotrebi karticu i ojadi vas za teško zarađen novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.