U trendu

Bide u novom milenijumu

Ljupki objekat koji, nažalost, ne krasi mnoga kupatila uprkos svojoj korisnosti kada je tzv. intimna higijena u pitanju, produkt je evropske istorije higijene i (prema nekima) datira još od vremena krstaških ratova. Naravno – u pitanju je bide.

Svojevremeno deo inventara uglednijih kuća, bide je danas neophodni element kupatila, bez ikakvih pretenzija na bespotrebni „luksuz“. Iako vlada mišljenje kako je namenjen isključivo ženskoj upotrebi, bide i te kako može da koristi i muškarcima.

Sama reč, izvorno francuska – „bidet“ – pre 400 godina mogla je biti prevedena kao „poni“, budući da su prvi korisnici ove sprave svoj položaj prilikom upotrebe bidea doživljavali kao sličan jahanju ponija. Prva pisana referenca u kojoj se bide pominje potiče još iz 1710. Za razliku od današnjeg, „predak“ savremenog bidea nalazio se najčešće u sobi dame.

Za savremenu ženu bide je korisna sprava: njegovom upotrebom skraćuje se vreme potrebno za, npr, tuširanje. Bide može poslužiti za higijenu nakon seksualnog odnosa, ali i za olakšavanje simptoma vaginalne infekcije. Ukoliko je u pitanju „advanced“ model sa mlazevima tople i hladne vode, bide može poslužiti i kao svojevrsna „terapija“ protiv menstrualnih bolova.

Danas su ženama na raspolaganju hitech modeli bidea, u kojima je mehanički sistem zamenjen elektronikom. Naravno, i boje i dizajn su maštoviti, prema svačijem ukusu. To, svakako, pravi veliku razliku u odnosu na početna drvena mesta „intimne higijene“ ženskih soba…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.