U trendu

Bioritam – šta je to?

Da li ste primetile da vam se u određeno doba dana spava; u neko drugo pune ste elana za posao, a u neko treće pak raspoložene za vođenje ljubavi? To nije slučajno; svi mi imamo ugrađen „unutrašnji sat“ koji određuje kada se koji hormoni i enzimi luče i kada nam je najpovoljnije vreme za neku aktivnost. Evo kako, generalno uzev, izgleda naš „unutrašnji raspored“.

Između šest i osam sati ujutro u organizmu se luči kortizol, supstanca koja podstiče buđenje. Pošto je vaš organizam i u toku noći radio, to jest snabdevao organe kiseonikom, a krv je strujala obezbeđujući temperaturu od 37 stepeni, treba da nahranite svoje telo. Ne preskačite doručak: veoma je važno uzeti hranu ujutro, a preskakanje doručka neće vam pomoći oko vitke linije – energija uneta ujutro ionako se potroši u toku dana, a ako ne doručkujete, samo ćete kasnije, kad već trošite manje enrgije, jesti više. Ukoliko vas doručak nije dovoljno razbudio, probajte sa laganim vežbama ili, ako imate prilike, vratite se na neko vreme u krevet i razbudite u društvu svog dragog – koža je ujutro veoma osetljiva, pa je i uživanje veće.

Oko devet ujutro uvećan je rizik od srčanih smetnji i moždanog udara (trombociti su u to doba najlepljiviji). Zato, makar u ovo doba, izbegavajte pušenje. Da li ste se nekad zapitale zašto u zapadnim zemljama radno vreme počinje u devet sati? Tek između devet i deset ujutro smo potpuno budni, a većina poslodavaca ne želi da plaća ljude da sede i piju kafu. Negde oko 11 koncentracija i kreativnost su na vrhuncu, pa je to idealno vreme za važne poslovne razgovore i bitne zadatke. Oko 12 sati krvni pritisak se snižava, želudac priprema za novi obrok, a mozgu je otežano snabdevanje krvlju. Zato je ovo idealno vreme za manji obrok i, ako imate mogućnosti, kratku šetnju kako biste se razbudili. Između 13 i 15 časova osetljivost na bol je najmanja – ako morate zubaru, ovo je pravo vreme.

Oko 15 časova dolazi do novog energetskog uspona – pravo vreme za ostatak poslova. Osim toga, tada je pamćenje najbolje – ako treba nešto da učite (novi jezik, rad na kompjuteru…) ovo je najbolje vreme. U 16 časova je idealno vreme za kozmetički tretman, jer je tada mikrocirkulacija poboljšana, pa će i kozmetički preparati bolje delovati. Oko 17 je lučenje testosterona na najvišem nivou, što ovo vreme čini najzgodnijim za trening.

Nakon 18 časova slabe sve funkcije organizma, a samim tim i radna sposobnost. Izbegavajte alkohol u ovo vreme, jer je između 18 i 19 časova prokrvljenost jetre najslabija, pa će vašem organizmu trebati više vremena da se otarasi štetnih materija. Ako želite vitku liniju, bilo bi poželjno da ne jedete posle 20 časova, jer se u to vreme smanjuje aktivnost želuca i creva, pa će vam se sve što tada pojedete nataložiti tamo gde ne želite. Čulna osetljivost povećava se između 20 i 21 časa – pravo vreme za uživanje u muzici, dobroj knjizi ili čaši vina.

Ovaj raspored može da bude koristan za efikasno planiranje dnevnih aktivnosti; ipak, uzmite u obzir da je u pitanju prosek. Moguće je da se vi razbuđujete ranije ili kasnije, pa prema tome pomerite i ostala „idealna vremena“.

Srećno planiranje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.