U trendu

Birati ljude, a ne stvari

Postaje sve veća muka odabrati nešto kada odete u bilo koji veći supermarket. Pedeset različitih vrsta hleba, hmm, koji li je najzdraviji i najkorisniji? Tako čak i za osnovne namirnice – a dok vi birate koju ćete stvar kupiti, trpe vaši odnosi s ljudima.
Naravno, jeste lepo kad možete da odaberete još neki hleb pored belog, polubelog i crnog, ali kada za svaku namirnicu, računajući i one koje svakodnevno (hleb, mleko i slično) ili često (koliko li samo varijanti kafe postoji?) kupujete, treba da provedete pola sata birajući je, postaje zamorno. Naravno, na kraju automatski kupite ono što i inače kupujete. Stvari se tu ne završavaju.
Veliki je izbor i kad se o svemu ostalom radi, a u principu uvek želimo da odaberemo najbolje. Nekada želja da se odabere najbolje postaje opsesija, pa provedemo dane ili nedelje obilazeći radnje kako bismo našli idealne cipele, garderobu, komad ovoga ili onoga… I onda, nakon što smo se konačno, teška srca, opredelili i dali teško zarađen novac za tu stvar, uskoro vidimo nešto lepše i jeftinije negde drugde. A novca više nemamo – eh, da smo samo malo sačekali… Plus, pošto je u pitanju ipak samo stvar, nakon relativno kratkog vremena draž novog izbledi, dosadi nam i ponovo smo nezadovoljni. Posle toliko uloženog napora da nađemo baš to.
A za sve to vreme, sasvim moguće, trpeli su naši odnosi s ljudima, dok smo bili obuzeti time da pronađemo idealnu stvar – suviše smo bili obuzeti potragom da bismo bitnim nam osobama poklonili dovoljno pažnje. Što je još gore, oni koji su navikli da tako opsesivno tragaju za najboljim mogućim stvarima, nakon što im pronađena stvar dosadi i više ne budu srećni, baciće se u potragu za novom stvari, ispuštajući iz vida da jedinu dužu sreću donose lepi odnosi s dragim osobama. Ma koliko nam se dopadale nove cipele, radost zbog njihove nabavke biće znatno manja ako je ne podelimo s dragim osobama, ako ne čujemo i neki kompliment za njih.
Šta učiniti? Najefikasnije je da odredite prioritete. Ako ste, recimo, izašli da se lepo provedete s prijateljicama u restoranu, nemojte sat vremena proučavati meni tražeći idealno jelo, već naručite prvo što vam se dopadne – a ostatak vremena uživajte s prijateljicama. Zbog uživanja s prijateljicama i obrok će vam prijati mnogo više nego onaj koji biste birale sat vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.