Birgit Princ, najbolja na svetu

Rođena je u Frankfurtu 25. oktobra 1977. godine (Škorpija u horoskopu). Visoka je 179 centimetara i teška 76 kilograma. Voli da čita knjige, putuje i igra badminton, a najviše voli da igra fudbal. Zove se Birgit Princ i nedavno je proglašena za najbolju fudbalerku sveta.

Fudbal je igrala od malih nogu, zajedno sa dečacima. Da li je dečacima smetalo što devojčica igra s njima? Birgit kaže da nije; kada su počeli, bili su suviše mali da bi razmišljali o takvim razlikama, a do trenutka kad su „dorasli“ do takvog razmišljanja, Birgit je bila deo tima. Nije bila devojčica; bila je Birgit sa kojom igraju fudbal i koja je jako dobra u tome. Veliku pomoć i podršku pružio joj je otac, fudbalski trener (trener mladih timova, to jest devojčica od deset do 14 godina). Ni majka se nije bunila što joj je ćerka tako uspešna, što radi ono što voli i što joj dobro ide.

Prošle godine osvojila je šampionat i Kup Nemačke, Kup UEFA i prvenstvo Američke profesionalne lige. Sa nacionalnim timom Nemačke postala je svetski prvak. Bila je najefikasnija i najbolja igračica na Mondijalu, kao i strelac najlepšeg gola, u meču sa Argentinkama. Ipak, Birgit Princ ne misli da je na vrhuncu; smatra da nije ni blizu svog potpunog potencijala i da može mnogo bolje.

Zanimljiv je podatak da joj je Lučijano Gauči, gazda italijanskog fudbalskog prvoligaša Peruđe, ponudio da postane centarfor u njegovom timu. Da, dobro ste razumele: nudi joj se da postane centarfor muškog tima (koji je u italijanskoj Seriji A, jednoj od najjačih liga na svetu). Birgit Princ je tražila malo vremena da dobro razmisli o svemu; najverovatnije neće pristati. Sa svoje strane, Gauči je optimista.

Sa 14 godina bila je u nacionalnom timu svoje zemlje. Tri puta je bila prvakinja Evrope, jednom svetski šampion, najbolja igračica planete. Šta još nije postigla, osim da igra zajedno sa muškarcima u jednom od „najmuškijih“ sportova?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.