Bitno je da ugodite i sebi

Nemali broj žena stalno juri oko toga da se pobrine za nekog drugog, a najmanje za sebe; same sebi dođu „zadnja rupa na svirali“. Među njima ih ima dosta koje su svesne toga da ne bi trebalo tako, ali kako da ugode sebi kad nemaju vremena? Evo nekih predloga.
1. Prvo sezonsko voće ili povrće. Nakon preduge zime, turšije, voća iz kompota, pravo je uživanje okusiti nešto sveže. Obradujte sebe time! Nije vam potrebno mnogo vremena da pojedete porciju svežeg voća ili povrća (preporučljivo je, ipak, da to ne radite usput, nego da sednete i zaista uživate u ukusu), a prilično će vas obradovati.
2. Čitajte svoju omiljenu knjigu. Potpuno je nebitno i ako smatrate da ta knjiga nema visoku literarnu vrenost; ne idete ni na kakav ispit. Prema jednoj studiji, dovoljno je čitati šest minuta kako bi se nivo stresa u vašem organizmu smanjio za 68 procenata. Smatra se da je stvar u tome da vam čitanje predstavlja dobrodošlo skretanje misli od svakodnevnih problema, i onda vam se opuste mišići, naročito srčani mišić. Šest minuta vremena svakako da možete da nađete.
3. Jedno veče nedeljno posvetite svojoj omiljenoj aktivnosti. Okupljanje s prijateljicama, čas joge, neki hobi, nije bitno o čemu se radi, važno je da vi u tome uživate i da tu aktivnost ne osećate kao još jednu obavezu. Svaku aktivnost osećate kao obavezu? U tom slučaju, jedno veče nedeljno odvojite za to da ležite i gledate u plafon (ili da napolju sedite na klupi, ako vam je kuća puna ljudi koji svaki čas nešto hoće od vas). Jednom nedeljno, moguće je naći vreme za to.
4. Naučite da kažete: „Ne“. To ste sigurno već mnogo puta čule – jer je tačno. Ne morate uvek direktno da izgovorite tu reč, ali naučite da odbijete ono što vam se ne radi, a nikome neće ugroziti život ako ne budete baš vi to radile.
5. Ne zaboravite da čestitate sebi. Nešto ste dobro obavile? Častite sebe nečim. Ne mora da bude neka skupa stvar, ne radi se o ceni, već samo o tome da sebe častite nečim lepim – na primer, ako volite cveće, kupite sebi buket cveća i rasporedite ga u nekoliko vaza u stanu kao podsetnik.
6. Zahvalite same sebi. Ako prolazite kroz težak period, napišite pismo u formi teksta kojim se nekom zahvaljujete i nabrajate pozitivne osobine te osobe – u ovom slučaju, sebe. Takvo pismo bi moglo da vam znači.
7. Za sledeći rođendan zatražite od dragih osoba vaučer koji vam dopušta da celog tog dana radite ono što vi želite. Potrudite se da tog dana vreme utrošite na sebe, ne na udovoljavanje tuđim željama.
Ponekad je neophodno naučiti druge kako da se odnose prema vama. Ako vi negirate sopstvene potrebe i samo trčite oko drugih, malo ko će se setiti da je nešto potrebno i vama; ukoliko sebi bar povremeno ugađate, to će biti lekcija i za druge.
Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.