Bliska prijateljica vas izluđuje (2)

Juče smo pisali o mogućnosti da vas veoma draga prijateljica nekim svojim postupcima izluđuje, kao i o tome da bi bilo dobro razmisliti da li je vi svojim ponašanjem na to navodite, kao i kako da, za početak, promenite svoje ponašanje. U nekim slučajevima već i to dovede do pozitivne promene.
Ništa se ne menja? Onda ćete morati da razgovarate s njom o tome – ne brinite, nikava svađa nije neophodna. Razgovor treba da bude čim ona sledeći put uradi ono što vas nervira, bez odlaganja. Moguće je da ona nije ni svesna da vam neko njeno ponašanje smeta, pa će pomoći ako imate priliku da joj kažete: "Uradila si to i to, i to mi smeta". Pored toga, u tom trenutku neće moći da porekne da je to uradila (recimo, da je po hiljaditi put mnogo zakasnila). Takođe, može da pomogne i ako negativnu stvar umetnete između dve pozitivne, recimo, počnete time da jako volite da provodite vreme s njom, nastavite time kako ćete sada, kad je ona zakasnila, na vašu veliku žalost imati manje zajedničkog vremena, i izraziti nadu da ćete u budućnosti moći više da uživate u druženju.
Druga mogućnost jeste da više ne budete toliko bliske. Recimo, ako je s njom zabavno, ali izbrblja sve što ste joj u poverenju rekle, možete sa njom da se viđate i da vam i dalje bude zabavno – i da joj se više ne poveravate. Postoji, doduše, i mogućnost da bi prijateljstvo trebalo prekinuti s njom – ukoliko je odnos s njom toksičan. Na primer, strahovito je ljubomorna na sve lepo što vam se desi i to nije u stanju da kontroliše. Ili, nikada nije u stanju da se raduje vašoj sreći (moguće je da je nekad njoj toliko loše da ne može da se raduje s vama, to je ljudski i normalno, ali bi kao prijateljica trebalo da se bar nekad raduje). Tada bi bilo najbolje prekinuti odnos s njom i izbaciti taj otrov iz svog života.
Mi se, naravno, nadamo da do toga neće doći i da ćete uspešno nastaviti da se družite i uživate u prijateljstvu još dugi niz godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.