Bliska saradnja kao preduslov za poslovni uspeh

Za uspeh na poslu pre svega je važno da poznajete oblast kojom se bavite, ali i da posedujete niz veština koje će vam pomoći da „preživite“ u surovom poslovnom svetu. Dobar izgled, pod kojim se ne podrazumevaju savršene dimenzije, već se pre svega misli na stil koji odgovara poslovnom okruženju, takođe je jedan od ključeva uspeha. Nekada se ipak dešava da uz sve to uspeh ne dolazi tako lako, iako ste sasvim dobro procenili da zadovoljavate profesionalne kriterijume u svakom pogledu.

Za većinu profesija karakteristična je bliska svakodnevna saradnja sa kolegama: solo varijante su ređe i vezuju se najčešće za oblast umetnosti. Nekada se dešava da, bez obzira na sve kvalitete koje osoba poseduje, radno okruženje ne može da je „apsorbuje“, jer je prate izvesni problemi pri komunikaciji sa okolinom.

Sastojak koji nedostaje najčešće je adaptivnost i sposobnost da se neke stvari intuitivno uoče. Tako, na primer, ako je vaša koleginica nepušač, potrudite se da baš ne zadimite prostoriju u kojoj se obe trenutno nalazite. Iako ste svesni toga da o određenim stvarima znate više i lakše se u njima snalazite od ostalih kolega, nemojte baš mahati znanjem ispred svačijeg nosa, ili arogantno objašnjavati ako vam neko postavi pitanje.

Zlatno pravilo je da učtivost i ljubaznost nailaze najčešće na isti odgovor. Svoju poziciju i priznanje steći ćete na osnovu rezultata: nije potrebno da svima jasno objasnite da ste najbolji – ako jeste, sami će to shvatiti. Kvalitetna komunikacija višestruko je korisna. U uslovima u kojima saradnici dobro komuniciraju i stvaraju kvalitetnu radnu atmosferu, pozitivni kvaliteti i talenti sigurno će doći do izražaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.