Bliži s braćom i sestrama (1)

Potpuno je normalno imati čarke s braćom i sestrama dok odrastamo. Međutim, lepo je biti blizak s njima kad odrastemo, ipak su vam to braća i sestre – a ako imate problem s tim, evo nekih predloga kako da poboljšate odnose s ovim dragim osobama.
Ostavite prošlost u prošlosti. Da, nagovorile ste brata na nestašluk zbog kojeg je dobio batine, jako ste se naljutile na sestru kad vam je uzela a potom i izgubila omiljenu lutku, ali to je bilo pre dvadesetak godina, nećete valjda svi zajedno i dalje da besnite zbog toga? Dobro je ako se svi potrudite da zaboravite na svađe i dečija podmetanja iz davnih dana.
Povremeno se pojavite. Da, doći ćete na njihovo venčanje, kad im se rodi dete, na porodično okupljanje… Te stvari se uglavnom podrazumevaju. Ali, pojavite se povremeno i van toga. Dete vašeg brata ili sestre nastupa na nekom takmičenju? Dođite i vi da pružite podršku. Brat ili sestra imaju promociju nečega? Dođite i vi. Podrška drage osobe, i to što je draga osoba izdvojila vreme za vas, puno znači.
Zaboravite na tračarenje i ogovaranje. Ima ga u svakoj porodici; možda jednu sestru ogovarate pred drugom, možda samo slušate (i upijate svaki detalj!) kad se vaši roditelji žale na to što vaša sestra nikako da se uda… Nemojte! Može da deluje privlačno slušati takve stvari, ali to vam podsvesno kvari odnose s braćom i sestrama. Ako vam je baš zabavno da slušate kako se vaša majka po hiljaditi put žali na nešto što su vaš brat ili sestra uradili, setite se da sigurno priča takve stvari o vama kad su oni prisutni, a vi ne.
Ponašajte se pristojno. Kao što ne biste prijateljicu pitale da li je ove godine oprala kosu, nemojte to pitati ni brata. Ne predlažemo da se prema braći i sestrama odnosite formalno, ali pokušajte da se suzdržite od detinjastog začikavanja, jer ono jednostavno ne prija.
Odbacite stare uloge. Možda ste, dok ste odrastale, vi bile odgovorna starija sestra, ili ona mlađa, mezimica porodice, ali ste do sada valjda svi prerasli uloge iz detinjstva. Pokažite braći i sestrama da primećujete da su se promenili, da su izašli iz nekadašnjih uloga; recimo, pred porodicom pohvalite sestru, nekadašnju "štreberku" koja nikud nije izlazila, za planinarski podvig, ili brata, koji je nekad samo na izlaske i sportove mislio, za to što je objavio knjigu. Ne kažemo da su njihove nekadašnje uloge bile loše, samo da će im prijati ako primetite njihove nove uspehe na drugačijim poljima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.