U trendu

Blokira vas neaktivnost?

Mnogima se desilo da požele nešto da urade, da postignu nešto krupnije od odrađivanja još jednog dana na poslu ili odlaska u prodavnicu po hleb i jogurt, ali ih u nekom trenutku blokira panika, postanu neaktivni, ukoče se – i ni makac dalje. Nekima to prilično omete život, jer nikada ne postignu ono što zaista žele.

Ukoliko se to desilo i vama, nikako niste usamljeni u tome. Dobili ste ideju, oduševili se njome, znate da se gvožđe kuje dok je vruće pa ste odmah krenuli u akciju prikupljanja podataka i sredstava i pomoći – a onda ste se upitali šta ćete ako vam ne uspe, jeste li dovoljno dobri, šta će drugi da misle o vašoj ideji, šta ako im se ne dopadnete, šta ako budete odbijeni… Uhvati vas panika, ukočite se i na kraju odustanete, savladani nesigurnošću i strahovima?

Dobro je znati da takve misli i takvi strahovi uhvate svakog. Ali, ne bude svako i blokiran njima – ne morate da budete blokirani ni vi. Kad vas uhvate takve misli i strahovi, prihvatite njihovo prisustvo, nemojte ih ignorisati. Uzmite papir i olovku i zapišite ih. Sve. Prihvatite činjenicu da su tu, baš kao što ste i vi tu.

Zatim, za svaku negativnu misao nađite neku pozitivnu, koja je poriče. Recimo, ako je negativna misao ta da neće biti zainteresovani za vašu ideju, pozitivna bi mogla da bude ta da će biti zainteresovani jer je vaša ideja u skladu s onim što ionako pokušavaju da postignu, i mogla bi da im donese veliku korist. I tako redom, za svaku negativnu misao.

Treći korak bio bi da dokažete sebi da ste u pravu. I to je korak koji će vam u najvećem broju slučajeva uspeti. Naime, ako dopustite da vas strahovi savladaju, zaista ćete dokazati sebi da vi to ne možete da postignete. A ukoliko, uprkos strahovima, nastavite s onim što želite, ukoliko ne odustanete, pre ili kasnije će vam uspeti – i dokazaćete sebi da ste bili u pravu, da vi to zaista možete.

A sledećeg puta će već biti lakše, i vremenom ćete se navići na to da ne dopustite strahovima da vas blokiraju, kao što su i drugi to naučili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.