U trendu

Bogati i srećni

Mnoga zadovoljstva u životu prouzrokovana su dovoljnom količinom novca, to je bar svima poznato. Većina ljudi će se u prvi mah složiti sa starom narodnom da ne leži sve u novcu, ali će privatno misliti drugačije. Iza tog omalovažavanja novca najčešće se krije izvesna doza licemerja: svi znamo da je za putovanja, kupovinu knjiga, odevanje po ukusu i još štošta neophodno šuškanje i zveckanje dragih nam moneta.
Naravno, pametno je pronaći razumnu meru između siromaha i Baje Patka: ne treba nemilosrdno traćiti svoj novac, ali ni bdeti nad svakom parom. Uostalom, čak i da rešite da postanete milioner, ne morate živeti ceo život uz tegobna odricanja – analize nekoliko milionerskih "biografija" pokazuju da stvar ne leži u tome. Za osvajanje astronomski visokih svota novca najvažniji je način na koji mislite i mudrost pri investiranju. Nedostatak porodičnog nasleđa takođe ne treba da vas žalosti: mnogi od najvećih bogataša počeli su "od nule" – mogli biste i vi.
Količina novca u velikoj meri zavisi od vaših namera šta učiniti s ušteđevinom, planova i volje da se ti planovi ostvare. Ako ste onaj tip osobe koji nakon isplate izdašnog honorara sve potroši na ekskluzivnu garderobu, onda nema mnogo nade za vaš milionerski status. No, i to predstavlja legitiman modus vivendi – ukoliko uživate u trošenju novca i ukoliko ste u stanju da prevaziđete privremenu nemaštinu (koja neminovno usledi posle velikog trošenja). O tome je poučno govorila i skaska o cvrčku i mravu…
S druge strane, ako ste tip osobe koju finansijska sigurnost čini zadovoljnijom, morate racionalizovati svoje potrebe. Štednja je spor (ali dostižan) proces i zahteva plan. Za početak, dovoljno je da se odreknete stvari koje vam nisu preko potrebne (što ne znači da treba da ukinete sva svoja zadovoljstva). Razmislite da li vam je baš neophodna ta kablovska televizija (za koju komšije kažu da i nije baš nešto), redukujte vožnju taksijem, smanjite cigarete.
Uz sve korake koje budete preduzeli, možda će Fortuna svrnuti pogled na vas (iznenadno nasledstvo, osvajanje nagrade na kvizu, dobra investicija), pa ćete i postati prava milionerka. U tom slučaju – vi posavetujte druge kako da se obogate (tako što ćete im prodati svoju biografiju). Do tada – puno sreće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar