Bojim se… Vikenda!

Posla preko glave; povremeno vam se čini da ne stižete ni da dišete (sedenje – šta to beše?). Taman kad pomislite da ste završile, uleti još nešto što mora da se uradi hitno, odmah, po mogućnosti, prekjuče. Kad dođete kući, jedva da imate snage da se istuširate i pojedete nešto (ukoliko ste i toliko u stanju), pa se sručite u krevet. Kad će već jednom taj vikend da se bar malo odmorite?
Konačno, konačno, stigao je vikend! Najzad! Mislile ste da to nikada nećete dočekati. Sad ćete se lepo odmoriti i nauživati… O, ne. Izgleda da nećete. Osećate još jači umor, grlo vas grebe, zglobovi vas bole, skočila vam je temperatura. To samo vama može da se desi – da se razbolite baš za vikend koji ste toliko željno iščekivale! Nije to prvi put; isto vam se desilo i prošlog vikenda, i onog tamo… Kad malo bolje razmislite, čini vam se da se stalno razboljevate za vikend ili u toku praznika i oporavite se neposredno pre nego što treba da idete na posao. Je l’ to neka posebna bolest, to razboljevanje svakog vikenda?
Verovale ili ne, jeste. To je takozvana bolest slobodnog vremena, a od nje pati oko tri odsto zaposlenog stanovništva. Studije su pokazale da ova bolest nema veze sa konsumiranjem alkohola, cigareta i kafe, ma koliko sve to radile na poslu. Ljudi koji boluju od ove bolesti jednostavno nisu u stanju da se "isključe"; oni stalno, čak i za vreme dokolice, misle na svoj posao.
Ukoliko neprestano osećate napetost, posle izvesnog vremena više uopšte nećete biti u stanju da se opustite. Tačnije, kada nastupi vreme za opuštanje, upravo to će delovati stresno na vas, jer jednostavno niste navikle na tu "aktivnost" – a onda dolazi i do bolesti slobodnog vremena.
Da li tu nešto može da se uradi? Može: naučite da se opuštate! Potrebno je da ubedite sebe da posao, ma koliko važan bio, ipak nije sve u životu. Možete pokušati sa jogom; ova veština će vas naučiti opuštanju čak i dok ste aktivne (suprotno čestom verovanju, joga nije samo sedenje i meditiranje – daleko od toga – suština joge je da vas nauči da se koncentrišete šta god da radite, bilo da je to vežbanje, rad ili opuštanje). Ako ni to ne bude dovoljno, nemojte se ustezati da potražite savet stručnjaka.
Odmorite se malo – zaslužile ste!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.