Bore? Nikad! (1)

Gledate neke malo starije žene oko sebe. Zahvaljujući aktivnom životu, i dalje su u odličnoj formi, gipke, razgibane i mačkastih pokreta; takođe su i odlično građene – vitke i zategnute. Međutim, nešto ipak odaje njihove godine: bore na licu. Zar je moguće, pitate se, da ne postoji nikakav način da se pojava bora spreči, ili bar vidno ublaži? Na vašu radost, postoji! Evo nekoliko malih tajni za (skoro) večnu mladost kože.

Za početak, ono što i sami znate: lice redovno treba čistiti i „održavati“. Čišćenje lica (sredstvima bez alkohola i, po mogućnosti, sa masnoćama, jer one sprečavaju formiranje bora), piling (time otklanjate komadiće peruti sa lica – a oni bi inače znatno smanjili prodiranje supstanci za podmlađivanje u vašu kožu) i masaža (kreme treba blago umasirati u lice, jer se time podstiče prokrvljenost u površinskom sloju kože – pazite samo da ne preterate, da ne biste iziritirali kožu) jesu nešto što bi trebalo svakodnevno raditi.

Pravilna ishrana je veoma važna ukoliko želite lepu kožu, ali nakon nekih godina, nije dovoljna, pa je neophodna pomoć kozmetičkih preparata. To ne znači da se, kad već koristite razne kreme, bacite na masnu hranu; nepravilna ishrana će prilično smanjiti dejstvo čak i najkvalitetnijih preparata.

Soja je sjajno sredstvo za podmlađivanje kože. Naime, kreme sa sojom pomažu koži pri apsorpciji kiseonika, poboljšavajući time regeneraciju ćelija i proces razmene materija.

Kreme sa ekstraktima grožđa takođe su odlične za podmlađivanje kože. Naime, u opni grožđa nalaze se polifenoli, koji učvršćuju kožu, a u unutrašnjosti ploda je mešavina vitamina B, magnezijuma, kalijuma i voćnog šećera – sve to podstiče proces regeneracije ćelija.

Ono što koži najčešće nedostaje jeste vlaga; za to su korisne kreme sa uljem od jojobe – ne samo da ovo ulje snabdeva kožu velikom količinom vlage već sadrži i esencijalne masne kiseline i vitamine koji usporavaju proces starenja lica.

Za već postojeće bore dobre su kreme koje sadrže retinol i vitamin A. Međutim, ukoliko imate osetljivu kožu, pripazite – ove kreme hoće da izazovu iritaciju kože i crvenilo lica.

Ukoliko želite da izgledate lepo i sveže, neophodno je da se dobro ispavate – ako ste umorni i neispavani, smanjiće se prokrvljenost kože lica i ono će početi da izgleda sivkasto. Ako vam se to desi, za prvu pomoć upotrebite losione koji sadrže fine čestice mikroskopske veličine – one reflektuju svetlost, pa će vaša koža izgledati sveže. Razume se, to je samo optička varka; čim stignete, ispavajte se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.