Bore? Nikad! (2)

Pretpostavljamo da ste čule za aloja veru – ko nije, zar ne? Ovo sredstvo je odlično za ublažavanje opekotina; može se konsumirati i oralno, kao sirup ili kapsule, kako bi se slobodni radikali izbacili iz organizma. Kreme sa dodatkom aloja vere deluju umirujuće, a takođe i vlaže kožu, i to triput brže nego voda. Pored toga, aloja vera sadrži i enzime koji podstiču stvaranje novih ćelija.

Ukoliko imate više od 40 godina, pokušajte da nađete kreme sa ekstraktom irisa. Ovakve kreme učvršćuju vezivno tkivo u unutrašnjem sloju kože ojačavajući vezu između dermisa i epidermisa. Šta to znači? Vrlo jednostavno: sprečavaju formiranje novih bora.

Alge su takođe veoma korisne za vašu kožu – kreme sa ekstraktom algi usporavaju proces starenja kože, a samim tim i nastanak bora.

Čak se i po filmovima prikazuju žene sa kolutovima krastavca preko očiju. To nije slučajno! Krastavac je zaista efikasan za vlaženje kože. Deluje osvežavajuće na delove kože oko očiju – krastavac sadrži 90% vode) i poboljšava protok tečnosti u tkivu. Dakle, kao i žene po filmovima, stavite kolutove krastavca na zatvorene oči, ostavite ih da stoje desetak minuta i opustite se – posle takvog tretmana izgledaćete zaista podmlađeno. Još nešto: ukoliko vam se posle sunčanja na koži pojave sitne bore, krastavac će vam i tu pomoći – isecite ga na kolutove i rasporedite preko lica, ili mikserom napravite smesu koju ćete naneti na očišćenu kožu lica i isprati je nakon 15 minuta.

Lice vam je suviše opušteno? Nabavite trešnje ili kreme sa ekstraktom trešanja. Trešnje uklanjaju višak vode iz tkiva i time zatežu delove kože oko očiju. Uz to, trešnje podstiču protok limfe, što kožu čini glatkom. Ako želite, možete taj proces i dodatno podstaći tako što ćete piti sok od trešanja. Trebalo bi da pijete po čašu triput dnevno, po mogućnosti, pre glavnih obroka u toku dve nedelje.

Kad već pričamo o lepom licu bez bora, ne treba zaboraviti ni usne. Bez obzira na godišnje doba, usne se (pričanjem, jedenjem, ljubljenjem, čak i smejanjem) veoma lako isušuju, pa je neophodno da nabavite neko sredstvo za svakodnevnu negu usana – ako vam usne nisu preterano osetljive, dovoljno je redovno nanošenje grožđane masti.

Uz današnja kozmetička „čuda“ i puno vremena koje možete da posvetite nezi svog lica, čini se da zaista možete reći: „Zbogom, bore!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.