Braniti se modom

Vivere militare est – po svemu sudeći, ovo je slogan jedne od „novih“ moda koja postaje popularna na Zapadu. Po ugledu na popularni streetware i sa novim, tehnološki spretno osmišljenim detaljima, u Britaniji je nastao modni pokret koji ima za cilj pre svega – odbranu od kriminala.

Dakle, slogan „život je borba“ nimalo nije stran grupi dizajnera posvećenoj spajanju estetskog sa praktičnim aspektom koji je u ovom slučaju što efikasnija odbrana od mogućih napada na ulici. Oni su osmislili niz korisnih predmeta (torbi, narukvica, rančeva i sl.) koji istovremeno smanjuju mogućnost neprimetnog pljačkanja, ali mogu da posluže i u odbrambene svrhe. Štaviše, dizajnirani predmeti pravljeni su namenski u odnosu na različite vrste pljačke ili napada: pojedini su posebno zaštićeni od „otimanja“, dok se drugima može dobro tući, a treći se jednostavno ne mogu prerezati.

Ovakvi predmeti su od posebnog značaja za žene, budući da su one česte mete nasilnika i lopova, te se uz pomoć „pametnih“ torbica ili pojaseva mogu lakše zaštititi od potencijalno ugrožavajućih situacija.

Jedan od najzanimljivijih predmeta je „vrištavac“ (screamer), povelika torba u koju može stati sve – od laptopa do odeće – a koja počinje da „zavija“ ukoliko je oteta. Zatim, za one koji žele da zaštite sebe i svoj mobilni telefon napravljena je narukvica na koju se telefon jednostavno nakači i potom nosi ispod odeće. Ili: pojas koji se takođe nosi ispod odeće; u njega možete lako i neprimetno smestiti stvari poput kartica, telefona, dokumenata, čineći ih tako nepristupačnim lopovu fokusiranom na vaš džep ili torbu.

Uz malo inventivnosti, svi navedeni objekti mogu se dobro upotrebiti: iskoristite momenat zabune kada napadač shvati da vaša torba vrišti iz petnih žila i udarite ga njome po glavi…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.