U trendu

Brokoli – prijatelj žena

Brokoli nije baš čest na našem jelovniku, uglavnom zato što nam je to povrće nedovoljno poznato. Ipak, ne bi bilo loše da ga konsumiramo češće, pošto je veoma zdrav, a priprema brokolija nije ništa teža od pripreme karfiola. Brokoli može da bude i od posebne pogodnosti ženama, zbog jednog ženskog problema (to jest, problema koji ume gadno da pogodi žene, a pogađa ih češće nego muškarce, mada nisu tako retki ni muškarci sa ovim veoma neprijatnim, nekad i bolnim problemom). O čemu se radi?

Pokazalo se da je brokoli veoma efikasan u prevenciji upale mokraćnih kanala. Upala mokraćnih kanala je problem koji neke žene pogađa toliko često da one nauče da žive s tim – ali to nije bolest sa kojom, jednom kad vas pogodi, morate živeti. To je bolest koja se može uspešno izlečiti antibioticima (naravno, ne bilo kojim, nego onim koje propiše lekar na osnovu antibiograma – nije nimalo retko da isti antibiotik koji vam je fenomenalno pomogao kad ste prošli put imali upalu mokraćnih kanala sledećeg puta ne deluje uopšte).

Nevolja sa upalom mokraćnih kanala je što ta bolest ume da se vraća, i vraća, i vraća… E, baš tu brokoli može da bude od velike pomoći – kao prevencija. Lekari predlažu da žene koje često boluju od ove neugodne, nekad i izraženo bolne bolesti, svakog dana pojedu 200 do 300 grama kuvanog brokolija. U brokoliju se nalaze glukoinolati – to su sekundarni biljni sastojci koji uništavaju bakterije u bešici. Dvesta-trista grama ovog povrća sadrži 43 miligrama glukoinolata, sasvim dovoljno za „redovno održavanje“ bešike.

Da ne bude zabune: brokolijem se ne možete izlečiti od već postojeće upale. Međutim, ako imate problema sa oslabljenim imunitetom i baš vam mokraćni kanali najčešće stradaju, brokoli vam može biti dragocen saveznik koji će sprečiti da do nove infekcije uopšte dođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.