Brzo hodanje – moderno i efikasno (1)

Znate li koja je trenutno najmodernija sportska aktivnost? Po logici sveta u kome živimo, trebalo bi da to bude pilates, ili fitnes, ili step-aerobik, u svakom slučaju, nešto što se vežba u sali, u grupi, zahteva bar neke rekvizite – što sve prilično podiže cenu takvog treninga. Međutim, trenutno najmodernija sportska aktivnost jeste nešto sasvim drugačije: brzo hodanje. Za to vam nije potrebna nikakva oprema, izuzev udobnih patika, nikakva sala i nikakav instruktor. U redu, to možete raditi i u teretani, na pokretnoj traci, ali zaista nije neophodno. U čemu je tajna popularnosti brzog hodanja?

Brzo hodanje je dostupno svakom džepu i ovim „sportom“ može da se bavi bukvalno bilo ko, bez obzira na godine; pored toga, pošto ne opterećuje zglobove (kao, recimo, džoging), brzim hodanjem mogu se baviti i osobe koje imaju problema sa viškom kilograma, a idealno je za sve one koji imaju sedeći posao. Šta brzo hodanje čini za vas? Jača vam telo, podstiče cirkulaciju, ublažava stres, poboljšava raspoloženje i topi vam masne naslage (zbog tehnike brzog hodanja, skoro se uopšte ne troše ugljeni hidrati, već se odmah troše masti).

Ovu aktivnost preporučuju i lekari, i to iz sledećih razloga. Ojačaće vam kardiovaskularni sistem (hodanje jača srce, čini krvne sudove elastičnim i održava krvni pritisak u granicama normale – uz to, ako se sprovodi redovno, brzo hodanje može da smanji nivo holesterola u krvi). Osim toga, hodanje podstiče bazalni metabolizam (to je ono što služi za disanje, varenje hrane i slično), a to znači da ćete trošiti više energije i nakon fizičke aktivnosti. Hodanje pospešuje cirkulaciju venozne krvi i time sprečava probleme u nogama, kao što su proširene vene, osećaj težine i otečenost.

Brzo hodanje će vam poboljšati i koštani sistem; telesna težina pri kretanju olakšava ugradnju kalcijuma u kosti, što će sprečiti nastanak osteoporoze, a pošto ova aktivnost pokreće zglobove, ali ne izaziva ni njihov stres ni njihovo habanje, i zglobovi će vam duže funkcionisati kako treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.