Brzo hodanje – moderno i efikasno (2)

Naravno, ovde ne pričamo o laganoj šetnjici (mada nema nikakvog razloga da ne uživate i u tome), kao ni o hodu kojim idete u prodavnicu. Ovo je ipak trening i kao takav mora se sprovesti prema određenim pravilima kako bi bio efikasan. Za početak, neophodno je da ovu aktivnost uskladite sa svojom kondicijom, ili ćete se premoriti, izgubiti volju, a možda se i povrediti.

Najbolje je početi sa polučasovnim brzim hodanjem, tri puta nedeljno, i postepeno pojačavati trening dok ne dođete do jednočasovnog brzog hodanja četiri puta nedeljno. Pored toga, potrebna je određena tehnika hodanja. Brzina hodanja treba da odgovara otkucajima srca. Evo kako je odrediti: od 220 oduzmite broj svojih godina i tako ćete dobiti maksimalan broj otkucaja srca. Idealno je da vam tokom ovog treninga broj otkucaja srca bude 50-60% od maksimalnog. Ako pređete tu granicu, usporite hodanje dok vam se broj otkucaja ne vrati u normalu. Najlakši način da odredite broj otkucaja srca jeste da položite dva prsta na arteriju sa unutrašnje strane ručnog zgloba, brojite otkucaje 15 sekundi i dobijeni broj pomnožite sa četiri.

Za ovaj trening, kao i za svaki drugi, neophodno je pripremiti se. Ovde je dovoljno da deset minuta radite vežbe istezanja, to jest da razgibate zglobove i mišiće; nakon vežbanja, trebalo bi da se opustite. Kad hodate, neka to bude ispravljenih leđa i uzdignute glave, ali nemojte stezati vrat i ramena. Pokrete ruku uskladite s pokretima nogu; noge nemojte ni izbacivati ni vući. Od opreme, kao što smo rekli, neophodne su udobne patike; za odeću je zgodno da je lagana i udobna. Bilo bi dobro da ponesete i ranac u kome ćete nositi flašu vode.

U toku jednog sata hodanja umerenim tempom (brzine šest kilometara na sat) potrošićete 300 kilokalorija. Kao što smo već napomenuli, hodanje najviše troši masne naslage, a zalihe šećera ostaju netaknute; to praktično znači da se sa treninga nećete vratiti mrtvi gladni i odmah nasrnuti na hranu – ovakav trening uopšte ne izaziva glad. Ukratko, ovaj trening je veoma efikasan u jačanju vašeg tela i zdravlja, kao i u topljenju masnih naslaga, a ne košta praktično ništa i potpuno je bezopasan. Šta čekate?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.