Budi odlučna

Svakoga dana donosimo odluke za koje nismo ni svesne da su u stvari izbori: da li ćemo preći ulicu ili nastaviti pravo, da li ćemo pozvati nekoga odmah ili kasnije. Svaki dan je pun odluka koje donosimo, ali kada se dođe do nekih važnijih pitanja, onda čovek zastane i dvoumi se oko njih. Večita pitanja tipa „da li sam dobro postupila“ ili „zašto nisam skrenula ovde kad sam mogla“, itd. Najveći problem kod donošenja odluka jeste to što se plašimo da li će donešena odluka biti ona prava, hoće li biti odgovarajuća. To kolebanje ispoljava se i u situacijama specifičnim za žene, npr. kupovina, crne ili bordo cipele, ova ili ona jakna, i sl., a posebno je izraženo kod nekih stvari koje će duže trajati a retko se kupuju, npr. deo nameštaja. Neodlučnost i briga. Pravi odgovor ne postoji, svaka odluka je prava. Odluke zavise od dosta stvari, ali trenutak u kome je odluka doneta je ključan, te nije loše ostaviti neke važnije odluke da „prenoće“, jer ujutru sve izgleda drugačije.

Postoje dva načina na koje ljudi donose odluke – ili se oslanjaju na intuiciju ili razmišljaju sa dva aspekta: šta im ta odluka dobro, a šta loše može doneti. Neko kombinuje ta dva načina da bi došao do rešenja. Ali zašto su žene nesigurnije pri donošenju odluka nego što su to muškarci? Verovatno što su one osećajnije, brže se vezuju za stvari, i nostalgične su. Koliko puta ste samo pokušale da bacite neku stvar iz podruma koja skuplja prašinu, ili neku staru majcu koju ne nosite nekoliko godina, a ne možete ni jedno ni drugo jer ste se vezale za to. Pogrešno, pokušajte da rasteretite vaše misli i idete dalje. Počnite manje da mislite na ishod odluke i pokušajte brže da se odlučujete. U teškim situacijama improvizujte, bacite novčić, pa šta bude.

Umesto što se pitate da li je ispravna odluka, zapitajte se da li nešto strašno, ali stvarno strašno, može da se desi nakon donošenja odluke, ili samo malo preterujete? Uprostite stvari, jer na kraju krajeva, niko vam ne garantuje da je i ta odluka koju ste doneli ispravna. To niko ne zna. Nema svrhe nervirati se pri odabiru kuhinjskih krpa ili recimo boje laka za nokte. Opustite se i ne razmišljajte mnogo, ponekad ćete impulsivno odlučiti, reći ili posegnuti za nečim pre nego što, kao i uvek, temeljito razmislite o tome. Možda će ispasti dobro. Rizikujte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.