Buka u modi – ali ne u teretani

Mnogi vole da vežbaju u teretani, i uz pravilan odabir vežbi takva rekreacija vam može zaista pozitivno uticati na zdravlje. Naravno, pod pretpostavkom da je teretana takva da imate dobre uslove za vežbanje, što nije uvek slučaj – ovog puta govorimo o neuviđavnosti nekih kolega vežbača.
Naime, ima onih koji prilikom vežbanja stenju, pa čak i onih koji urlaju. To najčešće bude prilikom napornih vežbi, kao što je dizanje tegova veće težine. U teretanama često puštaju neku muziku, ali ona u opisanim slučajevima ne pomaže. Ako se o stenjanju radi, tu može da vam pomogne vaš lični MP3 plejer, koji će uspešno prigušiti neprijatne zvuke. Ipak, ako su neki od vežbača baš glasni, tu ni vaša lična muzika neće pomoći. A kad neko viče dok vežbate, može da bude veoma teško usredsrediti se na vežbanje, što smanjuje učinak rekreacije i može, ako se radi o komplikovanijim vežbama, da dovede do toga da se povredite.
Zašto neki prave toliko buke dok vežbaju? Ima onih koji smatraju da je to normalno. Ima i onih koji smatraju da se takvi samo prave važni, u „vidite koliko je teško ovo što ja radim!“ stilu. Vrlo je verovatno da ih nije briga da li time smetaju drugima. Mada, u krajnjoj liniji, nije ni bitno zašto to rade – ono što je bitno jeste to šta možete da uradite tim povodom.
Možete da se žalite instruktoru ili osobi koja radi na ulazu. Ako to ne pomogne (što može da bude bez krivice osoba kojima ste se žalili, oni mogu da zamole bučne da budu tiši, ali se može desiti da nemaju ovlašćenja da učine nešto više od toga), možete da se žalite menadžeru (ili koga već ta teretana ima na takvom položaju). U principu bi uprava teretane trebalo da obezbedi prihvatljive uslove za vežbanje – opisano ponašanje nekih vežbača nije moguće ukoliko ga uprava ne toleriše.
Ni to ne pomaže? Jedino što vam preostaje jeste da vežbate na nekom drugom mestu. Moguće je da vaše preseljenje u drugu teretanu neće dugo trajati – ukoliko „bukači“ nastave da rasteruju sve iz vaše prethodne teretane, upravi će preostati ili da zabrani vikanje tokom vežbanja ili da zatvori teretanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.